România a suplimentat la 50.000 contingentul de lucrători non-UE pentru anul 2021. Guvernul a aprobat, pe data de 11 august, suplimentarea la 50.000 a contingentului de lucrători din afara UE care pot solicita drept de muncă în acest an în România. Astfel, se dublează numărul de 25.000 de muncitori non-comunitari aprobaţi la începutul anului.

“Guvernul a aprobat astăzi (miercuri, n.r.) suplimentarea la 50.000 a contingentului de lucrători non-UE pentru 2021, cu 25.000 mai mult decât numărul de lucrători aprobat la începutul acestui an”, a precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a argumentat măsura prin faptul că numărul de cereri pentru angajarea de muncitori străini a crescut cu 27,8% în acest an.

“Suplimentarea contingentului de muncitori străini pentru acest an vine în contextul în care, în primul semestru, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de cereri – 27,8%, prin raportare la perioada similară a anului 2020. Anul trecut a fost stabilit un contingent de 30.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România. Din care, până la sfârşitul anului 2020, au fost eliberate 27.258 avize de angajare, 90,8% din total. De la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii iulie au fost eliberate 17.196 avize de angajare (adică 68,7% din total) şi pentru acelaşi interval de timp sunt în curs de soluţionare alte 3.620 de solicitări de eliberare a avizelor de angajare”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mai arătat că şi numărul locurilor de muncă vacante din România a crescut în acest an. Aproape 30.000 de locuri de muncă disponibile transmise de angajatori la ANOFM sunt comunicate în mod repetat de aceştia.

Hotelierii din România angajează tot mai mulţi muncitori străini, din cauza lipsei de interes a românilor

„Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile. Aproape fiecare proprietar a mărit sau măreşte nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari şi sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare. Inclusiv pentru români care astăzi lucrează în diaspora şi care s-ar putea întoarce. Eu am exemple de angajaţi din străinătate pe care i-am adus şi care vin să lucreze în România. Cred că acest lucru se poate extinde”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

Vezi și:

Apel Umanitar Asociația de Femei Raza de Soare: Petrescu Daniel Cătălin

Concurs pentru copii organizat de ambasadă: Ambasadorii Limbii Române!

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane la Madrid (video)!

Liderul organizaţiei patronale a hotelierilor, a participat, recent, la un eveniment de lansare a unui nou hotel în Bucureşti. Acesta a menţionat că una dintre măsurile urmărite de către aceştia pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă este creşterea plafonului numărului de muncitori extra-comunitari acceptaţi la muncă în România.

„Şi hotelurile, ca şi restaurantele, au aceeaşi problemă a lipsei forţei de muncă. Noi lucrăm pe aspectul acesta în trei direcţii:

  • suntem în dialog cu Oficiul de Imigrări să creştem plafonul şi să simplificăm procedurile de aducere a străinilor;
  • investim în educaţie, în tineri şi în liceele de turism, de unde putem lua forţă de muncă;
  • sperăm că vom reuşi să reglăm împreună cu autorităţile acea reducere de fiscalitate pentru sectorul nostru.

Fie că va fi prin proiectul susţinut de domnul Năsui (ministrul Economiei, Claudiu Năsui, n.r.) – zero taxe pentru HoReCa, pe care noi îl susţinem şi facem un studiu în acest sens, fie că vom legifera în sfârşit bacşişul, ca măsură de creştere a atractivităţii potenţialilor angajaţi să vină să lucreze la noi. Deci, sperăm în facilităţi fiscale pentru atragerea forţei de muncă; stimularea educaţiei şi simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini”, a explicat reprezentantul FIHR.

Surse: agerpres.ro / economica.net

România a suplimentat la 50.000 contingentul de lucrători non-UE pentru anul 2021


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.