Informații generale despre Spania

Informații generale despre Spania. Situată în sud-vestul Europei, Spania și-a câștigat renumele ca destinație turistică în ultimii ani ai dictaturii lui Francisco Franco. Coastele spaniole sunt cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase locuri. Frumusetea acestora transformând Spania în a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța.

Spania, cunoscută și ca Regatul Spaniei, datorită formei de conducere prezente încă din 1978, este învecinată de-a lungul Munților Pirinei, în nord, cu țări ca Andorra și Franța.

Spania fiind o parte din Peninsula Iberica, cea mai sudică si cea mai vestică dintre cele trei peninsule din sudul Europei, și ocupând cea mai mare parte a acesteia.

Aceasta țară are două arhipelaguri: cele șapte Insule Canare, situate în Oceanul Atlantic, si popularele Insule Baleare, situate în Marea Mediterană, care cuprind destinații turistice ca Menorca, Mallorca, Formentera sau Ibiza.

Tot de Spania aparțin și două teritorii situate în nordul Africii, dar și enclava Llivia din Munții Pirinei.

Informații generale despre Spania: Geografie

Geografia Spaniei este alcătuită din platouri înalte și lanțuri muntoase. Munții Pirinei au peste 430 de kilometri, întinzându-se de la Cap de Creus la Marea Mediterană și de la Golful Biscaya la Oceanul Atlantic.

Cele mai înalte vârfuri ale acestor munți ating înălțimi amețitoare de 3.404 metri, pe culmea Maladeta. Sierra Nevada este un alt lanț muntos aflat în regiunea Andaluzia a acestei țări. Denumirea înseamnă „lanț înzăpezit”, aici aflându-se cel mai inalt vârf continental spaniol, Mulhacén, având 3.482 metri.

Declarați Rezerva a Biosferei, acești munți reprezintă un obiectiv turistic al Spaniei, datorită Parcului Național Sierra Nevada și stațiunii care poartă aceeași denumire și în care se pot practica diferite sporturi de iarnă.

De-a lungul coastelor spaniole se găsesc câmpii aluvionare, cea mai mare aflându-se în Andaluzia, o comunitate autonoma formată din provinciile Cádiz, Almería, Granada, Córdoba, Jáen, Huelva, Sevilla și Málaga și care este situată în partea de sud a Spaniei.

Ziua națională a Spaniei este pe data de 12 octombrie, reprezentând momentul în care Cristofor Columb a descoperit America, în anul 1492. Această zi este cunoscută și ca Ziua Hispanității sau Ziua Hispanismului (Día de la Hispanidad).

Religie

Religia predominantă în Spania este catolicismul, adepții acesteia reprezentând peste 94% din totalul populației acestei țări. A doua religie este cea musulmană, numărând 800.000 de adepți. Martorii lui Iehova sunt în număr de 104.000, iar comunitatea protestantă are 50.000 de credincioși. În timp ce, oficial, comunitatea mormonă are 20.000 de membri, cea iudaică numără doar 15.000.

Suprafața

Suprafața totala a Spaniei este de 504.030 kilometri pătrați, găzduind o populație de 41.061.274 locuitori.

În această țară se vorbesc 4 limbi importante, unele dintre ele fiind chiar oficiale în anumite regiuni. Acestea sunt spaniola, catalana, galiciana și basca, în funcție de regiunea în care predomină. Dialectele sunt și ele prezente, ca cel aranez sau aragonez, nefiind însă recunoscute ca limbi separate.

Denumirea țării vine de la cuvântul latin „Hispania”, cu care romanii se refereau la intreaga Peninsula Iberică. Originea acestui termen este feniciană, acest popor ajungând pentru prima oară pe aceste teritorii, și fondând unul dintre cele mai vechi orașe din Occident, denumit Isephanim, Coasta de Iepuri, și situat în Andaluzia.

Calitatea vieții

În Spania, este ridicată și comparabilă cu cea din Franța. Începând cu 2006, numarul non-nationalilor din aceasta tara veniti sa munceasca a crescut simtitor.

Preturile pot varia in functie de zona, fiind mai ridicat in centrele urbane si turistice, ca Madrid sau Barcelona, decat in zonele rurale sau orasele mici. Ca si putere de cumparare, Spania se afla pe locul 16 in topul tarilor europene si ocupa acelasi loc din punctul de vedere al fortei de munca.

Aceste date au transformat Spania, de-a lungul timpului, intr-unul din cele mai populare locuri atunci cand vine vorba de trait sau vizitat.

Moneda nationala in Spania este euro, deoarece aceasta este o tara membra a Uniunii Europene. In trecut, incepand din 1869 si pana in 2002, aici s-a folosit peseta spaniola. Alaturi de francul francez, aceasta a fost o moneda de facto, folosita in Andorra, care nu a avut o moneda nationala cu un mijloc legal de plata.

Clima

Datorita dimensiunilor sale mari, clima in Spania variaza de la o regiune la alta. In general, turistii se pot astepta sa intalneasca un climat mediteranean, caracterizat prin veri calde si uscate si ierni blande si umede.

Platoul central, Meseta, are un climat continental, cu veri calde si uscate si ierni reci. Primavara si toamna sunt anotimpuri marcate de ploi, acestea fiind mai abundente in zonele montane.

In Madrid, capitala Spaniei, climatul este mediteranean-continental, temperatura medie situandu-se la 30 de grade Celsius. In regiunile situate pe malul marii, climatul este mai putin extrem. In acelasi timp, in unele zone limitate din Oceanul Atlantic, vremea este foarte ploioasa.

Flora

Constituind o punte intre continentul european si cel african, vegetatia din Spania reflecta imbinarea diferitelor culturi din aceasta tara, incluzand mai mult de 8.000 de specii si fiind una dintre cele mai bogate din intreaga Europa.

In partea de nord a tarii, in Muntii Pirinei, puteti intalni paduri de foioase si conifere. Speciile de plante cele mai des intalnite sunt tipice zonelor central europene, tufarisul fiind reprezentat de ferigi si iarba neagra, iar padurile de fag, stejar sau castan. Arbustii caracteristici sunt socul, murele sau gherghinul.

In Sierra Nevada exista Parcul National care poarta acelasi nume. Acesta fiind o zona protejata acoperind 86.000 hectare, inclusa pe lista Rezervatiilor UNESCO inca din 1986. Aici se gasesc peste 20 de varfuri muntoase cu inaltimi de peste 3000 de metri care cuprind o fauna si o vegetatie abundenta si luxurianta.

Fructele si legumele sunt cultivate in special in zonele de coasta, datorita climei calde si temperate prezente aici. Peste tot veti putea vedea lamai sau portocali, fiind arbori comuni pe intregul teritoriu al Peninsulei Iberice

Fauna

Ca si in cazul florei, fauna prezenta in Spania este foarte diversificata. Aici putandu-se gasi animale specifice atat continentului nord-african cat si regiunii central-europene.

In Muntii Pirinei se pot intalni capre negre, porci mistreti, lupi dar si pasari de prada, diferite specii de vulturi. In Muntii Centrali ai Spaniei se pot gasi numeroase specii de rozatoare, cartite, vulpi sau bursuci. In regiunile de stepa cele mai comune animale intalnite sunt iepurii sau soarecii de camp. Sudul Spaniei este remarcabil prin prezenta speciilor africane de animale.

Puteti intalni aici porci spinosi, nevastuici, sacali, prepelite sau magotul, care este singura specie de maimuta din Europa. Pestele prezent in apele Spaniei este specific mediteranean sau oceanic, incluzand specii ca languste, macrou, cod sau ton. In apele raurilor veti gasi pastravi si somoni, iar in apele cantabreze, scobari si calcani. In anumite zone se gasesc si mrene sau sturioni.

Informații generale despre Spania: Istorie

Unificarea Spaniei, asa cum este cunoscuta in zilele noastre, a fost completa abia in anul 1512. Desi monarhii isi doreau unificarea intregii Peninsule Iberice, acest lucru fiind aproape posibil, pana in anul 1640, atunci cand Contele de Olivares a provocat razboaie in Catalonia si Portugalia.

Colonizarea spaniola a Americilor a adus un profit urias Spaniei, facand din aceasta cea mai puternica forta din lumea secolului al XVI-lea.

In momentul actual, Spania este constituita din 17 regiuni denumite Comunitati Autonome.Unele dintre ele avand propria limba oficiala si propriul sistem legislativ.

Informații generale despre Spania


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.