Ajutorul pentru șomerii peste 52 de ani în Spania - Ghid Complet!

Diaspora Madrid

Ajutorul pentru șomerii peste 52 de ani în Spania. Ghid Complet

ajutor, indemnizatie, pensie, somaj

Ajutorul pentru șomerii peste 52 de ani în Spania. În lumea muncii, când ajungi la vârsta de 52 de ani, te afli într-o situație delicată. Poți să nu mai fii considerat tânăr pentru a găsi rapid un nou loc de muncă, dar nici suficient de bătrân pentru a te retrage la pensie.

Cu toate acestea, în Spania, există un ajutor special numit „subsidio por desempleo para mayores de 52 años„. Românii care locuiesc în Spania au dreptul la acest beneficiu. Află tot ceea ce trebuie să știi despre acest ajutor și cum să îl poți obține.

Valoarea Ajutorului pentru Șomerii Peste 52 de Ani

În 2023, Guvernul Spaniei a anunțat o creștere semnificativă a valorii ajutorului pentru șomerii peste 52 de ani. Această subvenție, acordată rezidenților din Spania, reprezintă o parte crucială a sistemului de asistență socială. Iată cele mai importante aspecte legate de această măsură:

 1. Creștere Substanțială în 2023.
  • Valoarea lunară a indemnizației de șomaj pentru persoanele cu vârsta peste 52 de ani este acum echivalentă cu 80% din indicatorul public de venit cu efecte multiple (IPREM). În comparație cu anul 2022, când suma era de 463 de euro pe lună, în 2023, beneficiarii vor primi 480 de euro pe lună. Acesta este un pas semnificativ în asigurarea unui sprijin adecvat pentru această categorie de cetățeni.
 2. Eligibilitate Riguroasă.
  • Pentru a beneficia de această subvenție, aplicanții trebuie să îndeplinească anumite criterii stricte. Aceasta include epuizarea prestației de șomaj și o cotizație de cel puțin 15 ani pentru pensie și 6 ani pentru șomaj la Securitatea Socială. Un alt factor crucial este venitul lunar al solicitantului, care nu poate depăși 75% din Salariul Minim Interprofesional (SMI) al Spaniei, adică mai puțin de 750 de euro.
 3. Condiții de Încasare.
  • Un aspect important de menționat este că această subvenție poate fi încasată până la vârsta de pensionare, cu condiția ca beneficiarul să nu își găsească un loc de muncă înainte de aceasta. Este esențial ca cei eligibili să se informeze cu privire la aceste condiții și să solicite ajutorul în conformitate cu regulile stabilite.

-> Posibilitatea de Cumpărare a Vechimii în Muncă Până la Sfârșitul Anului 2024

Ajutorul pentru șomerii peste 52 de ani: Vârstă, reședința și ani de cotizare

Indemnizația de șomaj pentru persoanele de peste 52 de ani este o prestație financiară pentru persoanele din Spania care și-au pierdut locul de muncă. Cerințele și detaliile acestei prestații sunt rezumate mai jos:

 1. Cerința de vârstă.
  • Prima și cea mai evidentă condiție este vârsta. Pentru a fi eligibil trebuie să aveți cel puțin 52 de ani.
 2. Statutul de șomer.
  • Solicitantul trebuie să fie șomer și să fie înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă.
 3. Contribuții anterioare.
  • Aceasta este o cerință importantă, care poate fi un obstacol pentru unii. Ai nevoie de un minim de 15 ani de cotizare la asigurările sociale pentru a fi considerat eligibil. Dintre care cel puțin 6 ani trebuie să fi fost plătiți în ultimii 15 ani. Dacă ești român cu rezidența în Spania, există o veste bună. Vezi mai jos.
 4. Limitele de venit.
  • Limitele de venit stabilite nu pot fi depășite pentru a beneficia de acest ajutor.
 5. Cerere.
  • Este necesar să se depună o cerere la Serviciul public de ocupare a forței de muncă de stat (SEPE). O puteți face online prin intermediul platformei sale.
 6. Durată și cuantum.
  • Durata și cuantumul subvenției pot varia în funcție de circumstanțele individuale. În general, este vorba de un ajutor financiar lunar.

Astfel, dacă ești șomer la vârsta de peste 52 de ani și îndeplinești toate aceste cerințe, poți solicita această indemnizație. Poți să o primești în timp ce cauți un nou loc de muncă. De asemenea, poți să încasezi acest ajutor până la vârsta de pensionare, cu condiția să îndeplinești cerințele stabilite de autorități.

Vârsta de pensionare anticipată: Cum să te pensionezi devreme și să te bucuri de viață!

Pensie pentru cei de peste 52 de ani aflaţi în şomaj în Spania

Ce trebuie să știi dacă vrei să te retragi la pensie în Spania

Informații Utile pentru Românii din Spania

Dacă ești român cu rezidența în Spania, există o veste bună. Nu este necesar să fi cotizat toți cei 15 ani în Spania pentru a fi eligibil. Poți să cumulezi perioada lucrată în Spania cu cea din România. La depunerea cererii, va trebui să prezinte cartea de muncă completă (inclusiv paginile goale). Astfel, autoritățile spaniole vor solicita informații despre anii cotizați la instituția omoloagă din România.

Primiți pensia din România în Spania?-> Ce este certificatul de viață și când trebuie transmis la casa de pensii!

Cu alte cuvinte, nu este neapărat să îți petreci întreaga carieră în Spania pentru a beneficia de acest ajutor. Poți să folosești și anii de muncă din alte țări ale Uniunii Europene.

Lucrătorii independenți au dreptul la acest șomaj?

Răspunsul este dependent de istoricul tău de cotizare. Dintre cei 15 ani de cotizare necesari, cel puțin 6 ani trebuie să fie cu contribuții de șomaj în regimul general. Dacă ai cotizat doar ca lucrător independent timp de 30 de ani, de exemplu, vei putea să te pensionezi la vârsta legală, dar nu vei putea să soliciți ajutorul pentru persoanele peste 52 de ani. Acest lucru se datorează lipsei celor 6 ani obligatorii de contribuții în Regimul General pentru angajați.

Este important de menționat că acest ajutor pentru persoanele peste 52 de ani este singurul ajutor de șomaj pentru care, pe durata primirii, se cotizează și pentru pensie. Cu alte cuvinte, pe lângă beneficiul financiar, contribuie și la construirea viitoarei tale pensii.

Dacă te interesează: Zile libere în Spania. Vezi calendarul spaniol cu sărbători legale!

În concluzie, ajutorul pentru șomerii peste 52 de ani în Spania este un sprijin valoros pentru cei care se confruntă cu dificultăți în găsirea unui nou loc de muncă la o vârstă mai înaintată. Cu cerințe specifice și o valoare lunară stabilită în funcție de IPREM, acest ajutor poate aduce o gură de aer proaspăt în situații financiare dificile. Pentru românii din Spania, flexibilitatea în ceea ce privește perioada de cotizare face acest ajutor și mai accesibil.

Sursă: SEPE / Ambasada României în Regatul Spaniei

Ajutorul pentru șomerii peste 52 de ani în Spania – Ghid Complet!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.