Posibilitatea de Cumpărare a Vechimii în Muncă Până la Sfârșitul Anului 2024

Diaspora Madrid

Posibilitatea de Cumpărare a Vechimii în Muncă Până la Sfârșitul Anului 2024

cumparare, munca, pensie, vechime

Posibilitatea de cumpărare a vechimii în muncă. Guvernul României a luat o măsură de importanță crucială pentru cetățenii care se apropie de vârsta de pensionare. Prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență privind pensiile publice, au fost introduse modificări esențiale în ceea ce privește posibilitatea de cumpărare a vechimii în muncă necesară pentru pensionare. Iată principalele aspecte ale acestei noi reglementări.

Prelungirea Perioadei de Cumpărare a Vechimii în Muncă

Una dintre cele mai notabile modificări este prelungirea perioadei în care cetățenii pot cumpăra vechimea în muncă necesară pentru pensionarea la limită de vârstă. Această oportunitate a fost extinsă până la data de 31 decembrie 2024. Astfel, persoanele interesate pot acum să achiziționeze vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani înainte de data încheierii contractului de asigurare socială.

Expoziție Fotografică în Onoarea Timișoarei la Madrid!

Cine Poate Beneficia de Această Oportunitate

Această formă de asigurare se adresează tuturor cetățenilor români din țară sau din străinătate care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Nu sunt pensionari în momentul solicitării.
  • Nu au fost asigurați în sistemul public de pensii.

Este important de menționat că această posibilitate se adresează tuturor celor care doresc să completeze stagiul de cotizare pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

Venitul Minim pentru Achitarea Contribuției

Pentru a beneficia de această oportunitate, venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Ora de iarnă! Când se schimbă ora în România și Spania?

Certificarea Documentelor

În ceea ce privește documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie, acestea trebuie certificate prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens. Această modificare vine ca o adăugire la Legea nr. 263/2010.

Român mort în Spania în urma unui accident de motocicletă la doar 36 de ani!

Prelungirea Termenului de Valabilitate al Avizelor

De asemenea, Ordonanța de Urgență adoptată de Executiv prevede și prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite până la data de 1 septembrie 2023. Aceasta înseamnă că locurile de muncă încadrate în condiții deosebite, cu avize valabile până la această dată, vor continua să fie considerate în aceste condiții până la normalizarea lor de către angajatori.

Prelungirea Termenului de Încadrare în Categoria Funcțiilor Contractuale

Pentru a face față volumului mare de dosare de pensii și pentru a onora angajamentele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență, guvernul a prelungit termenul de încadrare în categoria funcțiilor contractuale până la data de 31 august 2024 pentru cele 1.000 de posturi responsabile cu evaluarea dosarelor de pensii în vederea recalculării.

Această prelungire este necesară pentru a oferi sprijin și în etapa următoare. Măsura implică preluarea informațiilor din arhiva electronică a carnetelor de muncă și corelarea acestora cu datele aferente carnetelor de muncă procesate, interconectarea acestora cu baza de date deja existentă și recalcularea efectivă a pensiilor aflate în plată.

Aceste modificări legislative au un impact semnificativ asupra viitorului pensionarilor din România, asigurându-le mai multă flexibilitate și sprijin în procesul de pregătire pentru pensie. Cu noile termene și posibilități extinse, cetățenii au acum mai multe resurse pentru a-și planifica viitorul financiar într-un mod mai eficient.

Sursa: mmuncii.ro

Posibilitatea de cumpărare a vechimii în muncă până la sfârșitul anului 2024!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.