Dreptul la pensie in Spania

Diaspora Madrid

Ce trebuie să știi dacă vrei să te retragi la pensie în Spania

documente, dosar, pensie, Pensie din România și Spania, Romani in Spania, Seguridad Social, vida laboral

Te retragi la pensie în Spania?! Spania este una dintre cele mai populare țări în rândul celor care doresc să se retragă la pensie într-o altă țară. De la insulele Baleare și Canare până la zona de coastă relaxantă din Andaluzia.

Există nenumărate locuri în care puteți trăi în Spania după ce ați ajuns la vârsta de pensionare. Dar cum faceți și ce trebuie să știți înainte de a vă cere dreptul la pensie în Spania?

Dreptul la pensie în Spania

Vârsta legală de pensionare în Spania este de 65 de ani. Atât pentru bărbați cât și pentru femei. Aceștia pot obține o pensie:

  • integrală – dacă au lucrat și au plătit un fond de pensii în țară timp de peste 36 de ani;
  • parțială – cu o contribuție la stat de cel puțin 15 ani.

Toți cetățenii Uniunii Europene beneficiază de aceleași drepturi

Un cetăţean care şi-a desfăşurat activitatea profesională în mai multe state europene obţine ceea ce se numeşte pensie comunitară. Fiecare stat plătește o parte din pensia totală conform perioadelor de cotizare.

Astfel, pentru cei care au cotizat în România şi apoi în Spania, pensia se va calcula prin însumarea drepturilor datorate de fiecare stat pentru perioadele de cotizație de pe teritoriul fiecăruia.

Îndeplinirea condițiilor dintr-un singur stat

Pentru a putea deveni pensionar, cetățeanul trebuie să îndeplinească cel puțin condițiile prevăzute de legislația unuia dintre statele în care a lucrat și a cotizat.

Pentru a putea beneficia de pensie și din România și din Spania, cetățeanul care depune dosarul de pensionare trebuie să fi lucrat cel puțin un an în această a doua țară.

Foarte avantajos este faptul că punctul de pensie din Spania este mai mare decât cel din România, pentru că și salariile minime sunt mai mari.

Beneficiarul poate solicita dreptul de pensie în fiecare stat în care a cotizat în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare cerute de legislaţia naţională a statului respectiv, chiar dacă nu îndeplineşte încă vârsta de pensionare în celelalte state în care şi-a desfășurat activitatea.

Astfel, o persoană pensionată deja, la limită de vârstă, în România, îşi poate continua activitatea profesională în Spania, până împlineşte vârsta de pensionare prevăzută de acest stat. În momentul în care o împlinește, poate depune cererea de pensionare şi către autoritatea naţională competentă din Spania.

Modalități de calcul al pensiei comunitare

Drepturile la pensie vor fi calculate în fiecare țară proporţional cu perioadele de cotizare realizate în fiecare dintre cele două sisteme de pensii.

În cazul lucrătorilor migranţi, stagiul de cotizare se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare. Cele realizate în România, cu cele de asigurare realizate în Spania.

Fiecare țară din Uniunea Europeană are anumite criterii de acordare a pensiei, conform propriei legislații.

În Spania se poate primi pensie din partea statului, dacă beneficiarul a lucrat cel puțin 15 ani în această țară. Dacă a lucrat mai puțin de 15 ani, dar minim un an, are dreptul să primească pensia comunitară.

Calculul se face astfel:

  • toate perioadele lucrate în alte țări se cumulează, rezultând „pensia teoretică”, adică pensia care ar rezulta dacă toate contribuțiile ar fi fost plătite la fondul de pensii al uneia dintre țări, pe toată durata stagiului de cotizare
  • valoarea rezultată se ajustează apoi, pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă, rezultând „prestația pro-rata”
  • de exemplu, dacă o persoană a lucrat timp de 20 ani în Franța și doar 10 de ani în Spania
  • aceasta are dreptul la pensie doar din partea statului în care a lucrat cel puțin 15 de ani, adică Franța
  • casa de pensii din Spania îi va acorda beneficiarului doar cuantumul la nivel european
  • cuantumul pornește de la valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o dacă ar fi lucrat în Spania pe toată perioada stagiului de cotizare
  • adică aproximativ vreo 30 de ani, calculând apoi cu ajustarea prin „pensia pro-rata”
  • suma astfel rezultată se va adăuga celei pe care beneficiarul o primește din țara în care a avut un stagiu complet de cotizare.

Documentele necesare în fiecare țară

Atunci când se îndeplinesc toate condiţiilor pentru pensionare, în cazul persoanelor stabilite pe teritoriul Spaniei, cererea de pensionare se depune la instituţia de asigurărilor sociale de la locul de şedere permanentă. Aceasta face toate demersurile către instituţia competentă din România sau din Spania, nefiind necesară deplasarea.

Cererea de pensionare trebuie să fie însoţită de toate documentele prevăzute de legislaţia din fiecare stat.

Pentru România este nevoie de carnetul de muncă sau adeverinţe eliberate, în condiţiile legii, de foştii angajatori.

Pentru Spania, este nevoie de documentele care atestă perioada lucrată şi pentru care s-au plătit cotizațiile – „vida laboral”.

Pentru a se asigura în permanență că i se plătesc toate cotizațiile către statul spaniol, astfel încât să poată beneficia de pensie, fiecare angajat trebuie să fie foarte atent la contractele de muncă pe care le semnează, dar și să verifice periodic dacă i s-au plătit cotizațiile, conform contractului.

Sursa: Blog DiasporaMadrid.com

Ce trebuie să știi dacă vrei să te retragi la pensie în Spania!


Articole Recomandate:


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.