Procedurile privind obţinerea permisului de rezidenţă de către cetățenii străini în Spania

Diaspora Madrid

Procedurile privind obţinerea permisului de rezidenţă de către cetățenii străini în Spania

cetateni, Diaspora, drepturi legale, NIE, obtinere, permis de rezidenta, proceduri, Spania, straini

Procedurile privind obţinerea permisului de rezidenţă. Persoanele de origine străină care au interese economice în Spania, sociale sau profesionale, pot solicita N.I.E.-ul la Direcţia Generală a Poliţiei (dacă sunt comunitari), la Subdelegaţia Guvernului (dacă provin dintr-o ţară extracomunitară) sau prin intermediul consulatelor spaniole din exterior.

Unde se solicită N.I.E. în Spania?

Dacă doriţi să rămâneţi mai mult de 90 de zile, sau să dobândiţi dreptul de rezidenţă în Spania, trebuie să solicitaţi înregistrarea în Registrul Central al Cetăţenilor Străini (Registro Central de Extranjeros), la Oficiul pentru Cetăţeni Străini (Oficina de Extranjeros). În lipsa acestuia, solicitaţi înregistrarea la Comisariatul Provincial de Poliţie (Comisaria Provincial de Policia) din provincia unde doriţi să rămâneţi sau să locuiţi.

Avocat român în Spania. Servicii juridice pentru românii din diaspora!

Înscrierea în Registrul Central al Străinilor este obligatorie pentru cetăţenii străini care doresc să se stabilească în Spania. Înscrierea trebuie făcută la 3 luni de la sosirea pe teritoriul spaniol, urmând ulterior să primiţi un Certificat (Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión Europea), care va conţine numele şi prenumele, data şi locul naşterii, prenumele părinţilor, naţionalitatea, domiciliul în Spania, data înscrierii şi numărul de identificare ca străin (N.I.E.).

Ambasada României în Spania

Dacă se provine dintr-o ţară extracomunitară se solicită N.I.E la Subdelegaţia Guvernului(click AICI).

Certificatul dovedeşte permanenţa reşedinţei pe teritoriul spaniol, dar nu este un act de identitate. „Înscrierea” nu are termen de valabilitate. Doar în cazul în care persoanele își modifică datele de identificare (n.r. – în cazul căsătoriei), acestea sunt obligate să le comunice în maxim o lună de la data producerii modificării, întotdeauna împreună cu documente care să ateste noua identitate, şi să solicite schimbarea certificatului.

Consulatul General al României la Madrid

Cum se obține permisul de rezidență dacă locuiţi în Madrid?

Solicitaţi o programare la Comisaria General de Extranjería y Fronteras din Madrid. Localizați birourile Poliției Naționale pentru efectuarea procedurilor (click AICI). Veţi primi ulterior programarea, în care se va comunica data, ora şi centrul unde urmează să vă prezentaţi. Programarea poate dura şi câteva luni.

Ce este certificatul digital de persoană fizică în Spania și cum se obține?

Cum se obține permisul de rezidență dacă nu locuiţi în Madrid?

Verificaţi dacă există o Comisaria General de Extranjeria y Fronteras în provincia în care domiciliaţi (click AICI). Dacă există, solicitaţi o programare la acest centru. Dacă nu există, solicitaţi obţinerea certificatului la Comisariatul de poliţie cel mai apropiat de reşedinţa dvs..

Permis românesc în Spania! Valabilitate, Preschimbare și Verificare.

Acte necesare pentru NIE în Spania (original şi fotocopii)

  • Formular de cerere Ex-15 – se poate descărca AICI sau de pe site-ul Ministerio del Interior;
  • Paşaport sau carte de identitate, în termen de valabilitate sau o adeverinţă că acestea sunt în curs de schimbare;
  • Chitanţa care dovedeşte achitarea taxei 790 cod 012 pentru N.I.E..

Notă importantă: în cazul în care se prezintă documente din alte țări, acestea trebuie să fie traduse în limba spaniolă sau în limba co-oficială a teritoriului în care se depune cererea.

Membrii de familie care sunt cetăţeni UE beneficiază de acelaşi drept de rezidenţă în Spania.

Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zilele libere!

Ce este N.I.E. în Spania?

N.I.E. este un număr de identificare pentru străini, nefiind asimilat unui document de identitate. Este format din 9 caractere, 7 numere şi două litere. Străinii care, datorită intereselor lor economice, profesionale sau sociale, au legături cu Spania, vor primi, în scopul identificării, un număr secvențial personal, unic și exclusiv.

Alături de N.I.E., cetățeanul străin trebuie să posede documentația necesară pentru a-şi acredita identitatea. N.I.E. nu are termen de valabilitate și este asociat permanent cu datele de identificare ale cetățeanului străin în Registrul Central al Străinilor.

Pentru a obţine un certificat de rezidenţă, este necesar ca solicitantul să prezinte fie dovada faptului că este lucrător în contul terţilor sau pe cont propriu (autonom), fie venituri suficiente (resurse superioare sumei fixate anual prin Legea Bugetului General de Stat pentru a avea dreptul de a beneficia de o prestaţie non-contributivă) şi o asigurare de sănătate privată, pentru a dovedi că nu este o povară pentru sistemul de securitate socială spaniol.

Care este diferența dintre N.I.F. și N.I.E. în Spania?

N.I.F. și N.I.E., sunt de fapt același lucru, N.I.F. este echivalent cu numărul D.N.I. pentru cetățenii spanioli și cu numărul de identificare pentru societățile comerciale și alte societăți. N.I.E. este numărul atribuit rezidenților care nu sunt spanioli.

Cât costă N.I.E. în Spania?

N.I.E. în Spania costă 12 euro. Taxa trebuie plătită în avans înainte de programare și poate fi achitată online sau în numerar la o bancă. Formularul de taxă 790/012 poate fi obținut de pe acest site:

https://sede.policia.gob.es:38089/Tasa790_012/

Expiră certificatul de rezidență pentru cetățenii români din Spania?

Certificatul de rezidență NU are termen de valabilitate. Acesta expiră dacă încetează cauzele care au determinat emiterea lui. În cazul cetățeanului comunitar care își are reședința în Spania și au trecut mai mult de cinci ani de la emiterea primului certificat, iar condițiile care au determinat acordarea rezidenței continuă să fie valabile, cel în cauză poate solicita un certificat cu drept de rezidență permanent.

Surse: Ghidul lucrătorului român în străinătate / https://sede.policia.gob.es

Procedurile privind obţinerea permisului de rezidenţă de către cetățenii străini în Spania


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.