Permis românesc în Spania! Valabilitate, Preschimbare și Verificare

Diaspora Madrid

Permis românesc în Spania! Valabilitate, Preschimbare și Verificare

permis de conducere, preschimbare, romanesc, soferi romani, Spania

Permis românesc în Spania! Permisele de conducere eliberate în țările din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) sunt pe deplin valabile pentru a conduce în Spania atât timp cât sunt valabile. Dacă nu veniți într-o excursie, ci urmează să vă mutați în Spania, este important să știți ce trebuie să faceți pentru a vă preschimba permisul într-unul spaniol.

Permisele de conducere românești sunt valabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene până la expirare. Conform Directivei 126/2006/CE a Parlamentului European şi a Consiliului:

 • cetățenii europeni (inclusiv cei români) care au rezidență într-alt stat membru UE, diferit de cel de origine, au obligația de a solicita reînnoirea permisului de conducere în statul de rezidență.

Cât timp poți conduce cu permisul românesc în Spania?

În Spania, cetățenii români pot conduce cu permisul de conducere românesc pentru o perioadă de șase luni de la sosire. În această perioadă, permisul de conducere românesc este valabil și nu este necesară obținerea unui permis de conducere spaniol.

Este important de reținut că permisul de conducere românesc trebuie să fie valabil și să nu aibă restricții sau suspendări pentru a putea fi utilizat în Spania. În cazul în care permisul de conducere este expirat sau dacă există restricții, trebuie obținut un permis de conducere spaniol înainte de a conduce în această țară.

După expirarea perioadei de șase luni, cetățenii români care doresc să conducă în continuare în Spania trebuie să obțină un permis de conducere spaniol. Acest lucru presupune îndeplinirea formalităților corespunzătoare și susținerea testelor necesare pentru a obține un permis de conducere în Spania.

Astfel, cetăţenii români rezidenţi în Spania vor solicita reînnoirea permiselor de conducere în Spania în momentul expirării, pierderii sau al furtului. În acest sens, aceştia trebuie să se adreseze Direcţiei de Trafic din provincia spaniolă de rezidenţă.

Este important de reținut!

Cetăţenii români care şi-au obţinut permisul de conducere românesc înainte de a-şi stabili rezidenţa în Spania (înainte de a obţine NIE), li se recunosc automat toate categoriile obţinute până la acea dată. Cu precizarea că pentru categoriile BTP, C1, C1E, C, CE D1, D1E, D, DE, valabilitatea este de 5 ani.

Fiecare caz poate fi diferit și este recomandabil să se consulte autoritățile de circulație spaniole pentru informații actualizate.

Cât timp poți conduce cu permis spaniol în România?

Permisul de conducere spaniol este valabil pentru conducerea în România timp de 90 de zile de la intrarea sa pe teritoriul României.

Cum îmi pot preschimba permisul de conducere românesc în spaniol?

Dacă sunteți rezident în Spania și dețineți un permis de conducere românesc, aveți noroc. Acum puteți să vă preschimbați cu ușurință permisul românesc cu unul spaniol. Mai jos, vă explicăm tot ce trebuie să știți despre acest proces.

În ce constă preschimbarea unui permis de conducere?

Preschimbarea permisului de conducere este o procedură care vă permite să vă schimbați permisul de conducere românesc cu un permis echivalent eliberat de DGT (Dirección General de Tráfico) în Spania.

În timpul procesului, permisul de conducere original se va preda la sediul DGT. Astfel, veți primi un nou permis de conducere spaniol cu aceleași categorii de conducere pe care le aveați în țara de origine.

Dacă ați avut categoriile de conducere pentru motociclete, autoturisme și autobuze, toate acestea vor fi incluse în noul permis spaniol.

Țări eligibile pentru efectuarea preschimbării permiselor de conducere

Dacă sunteți rezident în Spania, puteți preschimba permisele de conducere eliberate în următoarele țări:

 • Toate statele membre UE.
 • Statele Spațiul Economic European, care include Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
 • Țările cu care Spania a încheiat acorduri de schimb de permise de conducere.

IMPORTANT: permisele profesioniste din țările care nu au încheiat un acord nu pot fi preschimbate în Spania.

Cerințe pentru preschimbarea permiselor

Pentru a vă preschimba permisul de conducere românesc în Spania, asigurați-vă că îndepliniți următoarele cerințe:

 • Trebuie să fiți rezident în Spania.
 • Dacă sunteți cetățean al UE, trebuie să aveți documentul de înregistrare în registrul străinilor. Dacă sunteți un cetățean din afara UE, trebuie să aveți un permis de ședere valabil.

Fiecare permis de conducere are un proces specific pe care îl puteți consulta cu ușurință pe site-ul DGT.

Preschimbarea permiselor românești este o oportunitate convenabilă pentru rezidenții din Spania care doresc să poată conduce legal în țară. Asigurați-vă că îndepliniți toate cerințele și procedați la preschimbare cu ușurință și în mod eficient.

-> Tabel cu vârsta de pensionare anticipată în România!

Verificarea informațiilor privind permisul de conducere

Puteți accesa în orice moment miDGT. Aici veți putea verifica permisele și categoriile de conducere:

 • tipurile de permise pe care le dețineți,
 • când expiră,
 • punctele pe care le aveți,
 • dacă aveți autorizație de transport de mărfuri periculoase,
 • sau de conducere a unui autobuz școlar.

De asemenea, puteți verifica adresa poștală pe care o aveți pentru corespondență și notificări.

Cât timp pot conduce cu numărul de înmatriculare din România în Spania?

Veți putea conduce cu un număr de înmatriculare românesc timp de șase luni. Sau, în caz contrar, de îndată ce vi se acordă rezidența în Spania. În cazul în care vi se acordă rezidența în Spania, aveți o perioadă maximă de șase luni pentru înmatricularea mașinii.

Este important de reținut că această limită de timp se calculează de la data intrării vehiculului în Spania. În cazul în care acest termen este depășit, vă puteți confrunta cu diverse probleme juridice și amenzi.

Astfel, orice persoană, fie că este turist sau se află temporar în Spania, va trebui să respecte aceleași reguli.

Mult noroc pe șoselele spaniole!

Surse: Ambasada României în Spania / MO(BOE)

Permis românesc în Spania! Valabilitate, Preschimbare și Verificare


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu