Ce este certificatul digital de persoană fizică în Spania? Acest certificat este un document de identitate digital, care conține datele dumneavoastră și care vă va permite să vă identificați pe Internet și să schimbați informații cu instituțiile statului spaniol, cu garanția că doar dumneavoastră puteți avea acces la aceste informații.

Certificatul digital de la Fabrica Națională de Monedă și Timbru (FNMT) a persoanelor fizice este certificarea electronică eliberată de FNMT prin care se verifică identitatea solicitantului cu datele de verificare și se acreditează astfel identitatea sa.

Atenție: urmăriți tutorialul video de la sfârșitul articolului înainte de a începe cu procesul de obținere a certificatului de utilizator.

Cine poate obține certificatul digital?

Orice cetățean spaniol sau străin, major, care deține un document național de identitate spaniol sau are NIE (Număr de Identificare Străin), poate solicita și obține gratuit certificatul digital pentru a semna și dovedi identitatea pe internet.

Certificatul digital de persoană fizică vă va permite să realizați în siguranță demersuri cu administrația publică și instituțiile private, prin internet, cum ar fi:

 • Prezentarea și lichidarea impozitelor;
 • Prezentarea recursurilor și reclamațiilor;
 • Schimbarea datelor sau înscrierea în evidența populației și locuințelor (empadronamiento);
 • Consultarea amenzilor de circulație;
 • Consultarea și gestionarea solicitărilor de subvenții;
 • Comunicarea electronică cu instituțiile;
 • Semnarea electronică a documentelor și formularelor oficiale, etc..

Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zilele libere pentru anul 2022!

Cum se poate obține certificatul digital de persoană fizică?

Există două modalități diferite de a obține certificatul digital de persoană fizică:

 1. Ca fișier care poate fi descărcat pe computerul dumneavoastră.
 2. Utilizând documentul de identitate spaniol, în cazul în care sunteți cetățean spaniol.

Pentru prima variantă, procesul de obținere a certificatului de utilizator (sub formă de fișier descărcabil) este împărțit în patru etape.

Accesați pagina web https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica/obtener-certificado-software și urmați cei patru pași indicați.

 1. Preconfigurare. Pentru a solicita certificatul, este necesar să instalați software-ul indicat în această secțiune.
 2. Cerere online pentru certificatul dumneavoastră. La finalul procesului de înscriere, veți primi în contul dumneavoastră de e-mail un cod de înscriere care va fi necesar în momentul acreditării identității dumneavoastră și, ulterior, la descărcarea certificatului.
 3. Acreditarea identității la un birou de acreditare a identității. După ce ați finalizat etapa de mai sus și sunteți în posesia codului de cerere, pentru a continua procesul, va trebui să vă dovediți identitatea la unul dintre birourile noastre de acreditare a identității.
 4. Descărcați certificatul de utilizator. La aproximativ o oră după ce v-ați acreditat identitatea la un Birou de acreditare a identității și utilizând codul de cerere, de aici puteți descărca și instala certificatul și puteți face o copie de siguranță (RECOMANDAT).

NOTĂ: Birouri de acreditare a identității se găsesc la Finanțe, la Trezoreria Generală a Securității Sociale sau la Primăriile din Municipiile de care aparțineți. Programul de lucru și necesitatea programării prealabile trebuie consultate cu instituția la care vă veți prezenta.

Serviciu de localizare a birourilor de acreditare a identității. Click AICI!

Pentru o mai mare siguranță, mai ales când același dispozitiv electronic este folosit de mai multe persoane, puteți solicita cardul criptografic împreună cu dispozitivul de citire a cardului, astfel certificatul digital putând fi folosit doar în momentul în care este conectat cititorul și cardul la calculatorul folosit.

Sărbători legale în 2022. Vezi calendarul cu zilele libere din România

Pentru cea de-a doua variantă a certificatului electronic, în cazul în care dețineți un document de identitate spaniol electronic și dispuneți de un dispozitiv de citire card, trebuie să urmați trei pași.

Accesați pagina web: https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados/persona-fisica/obtener-certificado-con-dnie

NOTĂ: Dacă utilizați un dispozitiv Android cu NFC ca cititor DNIe, trebuie să utilizați browserul Firefox pentru a face această cerere.

 • Preconfigurare. Pentru a reînnoi certificatul este necesar să instalați software-ul indicat în această secțiune.
 • Cerere cu certificat. Asigurați-vă că aveți un certificat valabil cu care să vă identificați pentru a solicita certificatul de persoană fizică. La finalul acestui proces, vă vom trimite un e-mail cu codul de aplicație de care veți avea nevoie pentru a descărca certificatul.
 • Descărcarea certificatului de persoană fizică. La aproximativ 1 oră de la depunerea cererii și folosind codul de aplicație pe care vi l-am trimis pe contul dumneavoastră de e-mail, de aici veți putea descărca și instala certificatul și veți putea face o copie de siguranță (RECOMANDAT).

Pentru această variantă nu este necesară deplasarea la instituțiile competente pentru acreditarea identității dumneavoastră dat fiind că dețineți un document de identitate electronic.

Ce este certificatul digital de persoană fizică în Spania și cum se obține?

Cu acest tutorial video veți putea obține certificatul de persoană fizică foarte ușor și rapid.

Sursa: https://www.sede.fnmt.gob.es/web/sede/inicio

Ce este certificatul digital de persoană fizică în Spania și cum se obține?


Ultimele articole:


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare precum: gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.