Un nou proiect de suflet din partea Asociației Lume Bună: EDU FOTO CULTURAL!

Diaspora Madrid

Un nou proiect de suflet din partea Asociației Lume Bună: EDU FOTO CULTURAL!

Un nou proiect de suflet din partea Asociației Lume Bună: EDU FOTO CULTURAL! Noul proiect aduce laolaltă comunități rurale românești și diaspora. Proiect realizat cu implicarea a 6 comunități rurale din România. De asemenea, se colaborează cu 2 comunități din diaspora: Irlanda și Spania.

Un nou proiect din partea Asociației Lume Bună: EDU FOTO CULTURAL, se va desfășura în perioada martie-octombrie 2023. Are scopul de a promova incluziunea, diversitatea, toleranța.

De asemenea, pentru a facilita interacțiunea între participanții români din rural şi diaspora şi dezvoltarea unor abilități legate de arta fotografică în rândul a 70 de copii din rural şi diaspora.

De câte ori nu te-ai gândit că ai vrea să arăți întregii lumi frumusețea tradițiilor din satul tău? Sau acea ie pe care o ai de la bunica și pe care o îmbraci de 1 Decembrie, pe 24 iunie de Ziua Iei, sau la evenimentul cultural de la finalul unui proiect la Club CELS?

Sau acea icoană pe care ai adus-o în Spania și îți amintește de România și de locul unde s-au născut părinții tăi?

Sau poate ai dori ca toată țara sa vadă biserica din sat, monumentul la care îți dai întâlnire cu prietenii, acele dansuri tradiționale de ziua satului sau cum arată masa de Paște la tine în familie?

Și parcă ai vrea sa afle mai mulți oameni despre toate aceste valori culturale atât de dragi sufletului tău, nu doar prietenii de pe Instagram.

70 de copii din 6 sate și 2 comunități din diaspora vor avea ocazia să facă acest lucru. Să arate lumii aceste obiecte culturale și tradiții locale exprimate prin artă fotografică prin participarea la proiectul EDU FOTO Cultural.

CONTEXT: De ce şi de unde a pornit ideea proiectului?

În multe din localitățile rurale din țara noastră, copiii au acces limitat la cultură şi posibilități minime de a experimenta dialogul intercultural cu copii din afara granițelor.

Proiectul aduce împreună 6 comunități locale: Șinca Veche Brașov, Piscu Galați, Corlățel Mehedinți, Sinești Iași, Faraoanele Vrancea, Vaideeni Vâlcea. De asemenea, 2 comunități din diaspora: Cork Irlanda și Spania.

Lista firmelor de asigurări auto din România la care poţi încheia RCA

Se pune accentul pe promovarea patrimoniului cultural românesc, a valorilor Europene, dezvoltarea creativității şi pe reconectarea cu rădăcinile culturale ale românilor ce trăiesc în diaspora.

Situația descrisă ne-a motivat să aducem în prim plan tematica promovării patrimoniului cultural din mediul rural şi diaspora prin arta fotografiei şi evenimente culturale locale organizate de cei 70 de copii la nivelul fiecărei comunități implicate.

Vom aborda tema printr-un proces educațional ce începe prin organizarea de ateliere online de fotografie, photovoice și de creativitate. *Photovoice este o metodă de cercetare calitativă utilizată în cercetarea participativă bazată pe comunitate pentru a colecta informații.

În continuare va urma un atelier în care copiii pregătesc expoziția de fotografie în fiecare comunitate.

La încheiere se va organiza un eveniment cultural prin care copiii prezintă comunității creațiile foto realizate de fiecare copil participant.

DESFĂŞURARE: Cum, în ce fel şi cui ii este adresat proiectul?

Prin proiect ne dorim să aducem în prim plan exprimarea creativității prin arta fotografiei. Copiii vor alege tehnica foto în baza celor 3 tematici:

  • Promovarea patrimoniului cultural material: obiecte tradiționale din gospodării, construcții reprezentative, etc
  • Promovarea patrimoniului cultural imaterial: meșteșuguri și îndeletniciri tradiționale (dansuri, ritualuri etc)
  • Promovarea culturii scrise: lectura unor cărți și realizarea de fotografii care să funcționeze drept ilustrație pentru coperta unei cărți preferate.

Dacă te interesează vezi și: Transport Spania România

Cadrul de desfășurare al proiectului este asigurat de parteneriatele existente cu cele 6 școli din mediul rural. Școli implicate deja în proiectele noastre de educație prin cultură, complimentat de interesul pentru acest gen de proiect existent în cele 2 comunități din diaspora.

Un nou proiect – EDU FOTO CULTURAL – adresat beneficiarilor direcți

70 de copii (60 copii din mediul rural și 10 copii din diaspora) și 8 profesori coordonatori.

La finalul atelierelor online copiii vor organiza 8 expoziții de fotografie (în cele 8 comunități beneficiare) prin care vor promova patrimoniul cultural.

Aceste expoziții vor ilustra modalitatea prin care copiii se pot exprima vizual. Atât prin fotografii ce ilustrează patrimoniul cultural local, precum și cele care scot în evidență perspectiva proprie ilustrând o carte îndrăgită.

Expozițiile vor fi realizate atât în comunitățile locale, cele 6 sate și cele 2 comunități din diaspora, cât și la BMB București Filiala George Coșbuc. Aici, vom avea o expoziție de ansamblu a întregului proiect ce va include toate creațiile realizate de copiii beneficiari.

În luna august, vom recompensa implicarea copiilor prin organizarea Taberei EDU FOTO CULTURAL. Activitate la care vor participa 16 copii (2 copii/comunitate) și cei 8 profesorii ce îi vor însoți pe copii la București.

Avocat român în Spania. Servicii juridice pentru românii din diaspora!

PRIMUL IMPACT: Prima noastră întâlnire de proiect

Marți, 14 martie, a avut loc online primul atelier de deschidere și prezentare a proiectului dar și de cunoaștere a participanților. Ne-am bucurat energia acestei prime activități cu participanții din cele 3 țări implicate (România, Irlanda și Spania).

După ce am prezentat proiectul întregului auditoriu, am dorit sa facem un prim pas spre crearea dialogului intercultural. Astfel, i-am provocat pe cei mici printr-un joc interactiv pe grupe. Aceștia au discutat liber despre *Ce ar prefera sa fotografieze din comunitatea lor*.

Între timp, profesorii au discutat despre etapele proiectului și comunicarea pe tot parcursul proiectului pentru o cât mai bună implementare la nivel local.

De miercuri, 22 martie, dăm startul atelierelor foto. Copiii au avut parte de o prima interacțiune și au fost împărțiți în 4 grupe. Acum urmează să învețe cum pot surprinde cele mai reușite cadre care sa promoveze patrimoniul cultural.

PAŞII URMĂTORI: Cum ne puteţi fi alături şi cum vă puteţi implica în proiecte viitoare?

Echipa proiectului va realiza un Ghid de Artă fotografică pe tematica Promovării patrimoniului Cultural. Ghidul, va fi încărcat în platforma ROC (realizată în 2021 prin co- finanțare AFCN). Astfel vor fi accesibile materiale despre proiect atât profesorilor implicați în proiectele noastre, dar și altor școli și ONG-uri din educație.

Mentorii implicați în ediția a VIII-a a Competiției CELS vor putea participa la ateliere și primi înregistrările Zoom pentru a implementa acest proiect în comunitățile din care fac parte.

Vă așteptăm cu mare drag!

EDU FOTO CULTURAL este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Contact Asociația Lume Bună

Email: [email protected]
Web: www.asociatialumebuna.com

Un nou proiect de suflet din partea Asociației Lume Bună: EDU FOTO CULTURAL!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.