Tribunalul Suprem al Spaniei respinge măsura ”pașapoartelor de imunitate”

Diaspora Madrid

Tribunalul Suprem al Spaniei respinge măsura ”pașapoartelor de imunitate”

certificat UE Covid-19, Green Pass, pasaport Covid, pasaport de imunitate, respinge măsura, Spania, Tribunalul Suprem

Tribunalul Suprem al Spaniei este prima instanță de acest nivel din țările UE care se pronunță împotriva obligativității așa-ziselor pașapoarte de imunitate. Decizia a fost luată săptămâna trecută, transmite COTIDIANUL.RO.

Certificatele de imunitate au fost propuse pentru intrarea în baruri, restaurante, cluburi de noapte, însă în doar cinci din cele 17 regiuni autonome ale Spaniei. De fiecare dată, instanțele regionale s-au pronunțat împotriva acestor ”pașapoarte sanitare”, iar acum a venit rândul instanței supreme de la Madrid să facă asta.

Așa-numitul Green Pass european a fost introdus în multe state europene, cel mai notabil caz fiind Franța. Acolo, au avut loc raiduri ale poliției în baruri și restaurante pentru verificarea ”pașapoartelor sanitare” ale clienților și unde au avut loc și proteste împotriva acestei măsuri.

Tribunalul Suprem din Spania a stabilit că nu există suficiente ”justificări substanțiale” pentru a cere un certificat de imunitate la intrarea în baruri și restaurante. Instanța a considerat că aceasta este mai mult o „măsură preventivă”, nu o acțiune absolut necesară, și, în plus, ”restricționează libertatea de circulație și dreptul la adunare”.

În urma acestei hotărâri, autoritățile spaniole vor solicita certificatele de imunitate doar la intrarea în țară.

Decizia Tribunalului Suprem din Spania vine după câteva luni de lupte între guvern și justiție cu privire la gestionarea crizei pandemiei. Guvernul de la Madrid a decretat starea de alarmă în primăvara acestui an, din cauza creșterii numărului de cazuri de covid19.

Vezi și:

România a suplimentat la 50.000 contingentul de lucrători non-UE pentru anul 2021

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane la Madrid (video)!

Pățania unui român care a vrut să-și anuleze gratuit o călătorie cu avionul spre Madrid

Starea de alarmă este primul grad de alertă stabilit de lege, urmată de starea de urgență și starea de asediu. Sub starea de alarmă, guvernul a introdus o mulțime de restricții. Pe 14 iulie, Curtea Constituțională a stabilit că starea de alarmă nu dădea dreptul executivului să ia aceste măsuri, peste capul parlamentului.

Motivul pentru care guvernul spaniol a decretat starea de alarmă este simplu. Pentru aceasta nu avea nevoie de votul parlamentului, în timp ce starea de urgență trebuia supusă imediat acestui vot.

În Spania nu s-au înregistrat proteste împotriva restricțiilor impuse în timpul pandemiei de anvergura celor din Franța sau Germania. În plus, Spania este pe locul patru în lume în ce privește campania de vaccinare. 67% din populație este vaccinată cu schema completă.

Este un motiv în plus pentru a nu introduce obligativitatea pașapoartelor de imunitate. Președintele Comisiei de Etică a Institutului de Sănătate din Madrid spune că este mai bine ”să convingi decât să obligi, pentru că asta duce la polarizare”.

Autoritățile spaniole au scăpat de proteste, nu însă și de probleme administrative care ajung să limiteze libertățile cetățenilor.

Cum arată paşaportul Covid propus de Comisia Europeană

Așa-zisul Green Pass este un cod QR în format electronic sau pe suport de hârtie. Acest certificat atestă că posesorul a fost vaccinat cu unul dintre cele patru vaccinuri autorizate de UE; că a fost testat negativ în ultimele 48 de ore; sau că a fost infectat cu virusul SarsCov-2 în ultimele 180 de zile, s-a vindecat și are imunitate.

Citește articolul complet aici: cotidianul.ro

Tribunalul Suprem al Spaniei respinge măsura ”pașapoartelor de imunitate”


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Lasă un comentariu