O bibliotecă românească a fost inaugurată în orașul lui Cervantes

Diaspora Madrid

O bibliotecă românească a fost inaugurată în orașul lui Cervantes

Alcala de Henares, biblioteca, romaneasca, Spania

O nouă bibliotecă românească a fost inaugurată în Spania la data de 19 noiembrie 2022 la inițiativa scriitoarei Lili Crăciun. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților spaniole, a membrilor ambasadei și ai Consulatului General de la Madrid, informează Ambasada României în Regatul Spaniei.

În acest weekend, într-un oraș din Regiunea Madrid, a fost inaugurată o bibliotecă pentru comunitatea de români. Biblioteca românească a fost inaugurată în noul Centrul de Lectură „Regina Maria” din Alcala de Henares. Clubul de lectură a fost deschis cu sprijinul Asociației femeilor românceRază de Soare” din localitate.

Deschiderea bibliotecii românești într-o localitate din Spania care găzduiește un număr important de conaționali reprezintă un prim pas al asociației care își propune să demareze o serie de proiecte culturale de interes pentru publicul larg.

Ambasada României și Consulatul General de la Madrid le vor fi alături în acest demers, convinși fiind că lectura îmbogățește sufletul cititorului și îl ajută să se dezvolte armonios, stimulând latura umană a fiecăruia dintre noi.

Proiectul este rezultatul cooperării excelente dintre comunitatea românească, autoritățile locale, care au pus la dispoziție imobilul în mod gratuit și misiunea diplomatică, respectiv oficiul consular de la Madrid.

Un nou impozit îți va fi luat din salariu dacă lucrezi legal în Spania de la 1 ianuarie 2023

Un centru de lectură al românilor din zona Madrid

La eveniment a participat un public destul de numeros. Acesta s-a bucurat de un recital de muzică românească, dansuri populare, precum și de prezentarea de carte a scriitoarei Lili Crăciun, scrie evz.ro.

Lili Crăciun spune că sunt doar 1.700 de volume, deci e prea mult să-i spui bibliotecă. A fost un vis al scriitoarei materializat cu ajutorul Ministerului Afacerilor Externe.

Sunt foarte bucuroasă că am venit să celebrăm cartea românească, o oază de carte românească în Spania, la Alcala de Henares”,  a spus scriitoarea Lili Crăciun în deschiderea evenimentului. A mărturisit că i s-a sugerat că mai bine deschidea acest centru de lectură în Belgia sau Franța, fiindcă românii din Spania nu citesc.

În primăvară mi-a venit ideea deschiderii unui club de lectură în Alcala de Henares fiindcă am fost aici și m-am simțit ca acasă și fiindcă aici s-a născut unul dintre cei mai mari scriitori spanioli, Cervantes, și pentru că aici trăiesc destui români – 15.000 și pentru că o cunosc pe Daniela Ene (Asociația „Rază de Soare” n.r.) și știam că e destul de ambițioasă ca să pot să realizez acest proiect împreună cu ea”, a mai spus scriitoarea.

Despre scriitoarea Lili Crăciun

Lili Crăciun s-a născut în Fălticeni, dar trăiește la Sântandrei, lângă Oradea. Absolventă de Filosofie și Drept la Iași, Lili Crăciun a fost, învățătoare, consilier juridic și notar public.

A început să scrie după ce a ieșit la pensie. Debutul literar a fost fulminant!

În 2015, cu “Călătoria” care a apărut și în ediție spaniolă, sub titlul “Descalza entre cristales rotos de espejo”. Cartea a fost reeditată sub titlul “Desculță pe cioburi de sticlă” și s-a bucurat de două lansări la Madrid. 

Cea mai recentă “Ancora”, e despre cum nu poți trece peste o tragedie. Scrisă cu sinceritate, „Ancora” se dorește a fi o carte despre iertare. O carte care sper să reușească, ca și să împace, după 30 de ani o fiică cu mama ei.

Surse: Facebook Ambasada României în Regatul Spaniei / evz.ro

O bibliotecă românească a fost inaugurată în orașul lui Cervantes


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu