Un nou impozit îți va fi luat din salariu dacă lucrezi legal în Spania de la 1 ianuarie 2023

Diaspora Madrid

Un nou impozit îți va fi luat din salariu dacă lucrezi legal în Spania de la 1 ianuarie 2023

fond de pensii, impozit, MEI, salariu, Spania, taxa

Un nou impozit va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 în Spania. Mecanismul de Echitate între Generații(MEI), are ca scop umplerea fondului de pensii. Aceasta este o nouă taxă care ajunge în 2023 și îți va fi oprită din salariu. O măsură care afectează mai mult de 20 de milioane de angajați din Spania.

Indiferent dacă sunteți liber profesionist (autonomo) sau angajat, din 2023 va trebui să plătiți un nou impozit. Este vorba despre Mecanismo de Equidad Intergeneracional (MEI) – Mecanismul de Echitate între Generații. Noua taxă va trebui plătită, de la 1 ianuarie 2023, de toți muncitorii care sunt înregistrați la Securitatea Socială. MEI va reprezenta un procent din salariul lor. O măsură care afectează peste 20 de milioane de muncitori în Spania.

Ce este MEI? Noul impozit care ajunge în 2023

Mecanismul de Echitate între Generații înlocuiește vechiul factor de durabilitate și este contingent și temporar. Acest impozit are ca scop reîntregirea fondului de pensii printr-o repartizare echilibrată a efortului de finanțare a pensiilor între generații.

În condițiile în care îmbătrânirea populației și rata șomajului actual sunt în creștere, pensionarea iminentă a generației „baby boom” și fondul de rezervă pentru pensii este practic gol, guvernul prevede vremuri foarte dificile pentru sistemul de pensii.

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit în România!

Prin urmare, printre alte măsuri incluse în reforma pensiilor, a fost devansat MEI, publicat în Monitorul Oficial (BOE) în decembrie anul trecut. Acest mecanism acționează asupra veniturilor (contribuții) și nu asupra prestațiilor (cheltuieli), așa cum făcea factorul de sustenabilitate abrogat. Spre deosebire de acesta din urmă, care calcula beneficiile în funcție de creșterea speranței de viață, MEI va fi activat doar dacă este necesar și în mod temporar.

Cum va arăta noul impozit MEI? 

MEI nu va afecta pensiile, deci nu va exista o reducere a cuantumului pensiilor, spre deosebire de factorul de sustenabilitate abrogat. Este o nouă taxă care va fi suportată de toți muncitorii, indiferent de venitul lor. Cu alte cuvinte, procentul din salariu va fi același pentru toată lumea.

Noul impozit va fi aplicat ca un nou concept de contribuție. Astfel, persoanele care sunt înregistrate la Securitatea Socială își vor vedea salariile reduse cu 0,6%. Această suprataxare a contribuțiilor va afecta salariile muncitorilor, dar și cota liber-profesioniștilor.

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 Qatar! Cine transmite la TV în România și Spania?

În acest fel, guvernul dorește să strângă suficienți bani pentru a acoperi costul pensiilor viitoare. Concret, obiectivul este de a strânge aproximativ 22 000 de milioane de euro până în 2032, data la care se preconizează că noua taxă va lua sfârșit.

Cum vă va afecta noua taxă?

Pentru a plăti această nouă taxă, care va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2023, se va reține 0,6% din salariile angajaților. Din această sumă, angajatorii vor plăti 0,5%, iar angajații vor plăti restul de 0,1%. În cazul lucrătorilor independenți, sindicatele estimează că plata medie va fi de aproximativ 5 euro pe lună.

Dacă vorbim de cifre iată un exemplu:

În cazul angajaților cu un salariu brut de 2.000 de euro/lună, noua taxă ar însemna 12 euro pe lună. Din acești 12 euro, 10 euro vor fi plătiți de angajator și 2 euro de angajat.

Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zilele libere pentru anul 2022 sau 2023!

Sursa: lamoncloa.gob.es

Un nou impozit îți va fi luat din salariu dacă lucrezi legal în Spania de la 1 ianuarie 2023


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.