Gândacul de bălegar este a patra insectă autorizată ca aliment pentru consum în Europa

Diaspora Madrid

Gândacul de bălegar aprobat ca aliment pentru consum în Europa!

consum, faina, gandacul de balegar, greiere de casa, insecte, lacusta migratoare, Uniunea Europeana, vierme de faina

Gândacul de bălegar aprobat ca aliment pentru consum în Europa! Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) sub formă de paste, congelate, degresate sau sub formă de pudră ca aliment nou în UE. Aceasta este a patra insectă inclusă în această categorie, după viermele de făină, lăcusta migratoare și greierul de casă.

Autorizarea, anunțată la 5 ianuarie 2023, vine la câteva luni după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat, în cadrul unui studiu, că este sigur consumul de larve ale acestei insecte în condițiile de utilizare și la nivelurile propuse. 

La acel moment, experții au avertizat doar că Alphitobius diaperinus poate provoca reacții de hipersensibilitate la persoanele cu alergii la crustacee și acarieni. Atunci, s-a recomandat continuarea cercetărilor privind reacțiile adverse acestui nou aliment. 

Autorizarea pentru consumul alimentar a unor insecte precum Alphitobius diaperinus face parte din strategia „De la fermă la masă” a Uniunii Europene. Aceasta, urmărește să identifice surse alternative de proteine pentru a promova un sistem alimentar mai durabil. 

România va participa la FITUR 2023 în perioada 18-22 ianuarie!

De la intrarea în vigoare a Regulamentului UE privind alimentele noi, în ianuarie 2018, EFSA a primit un număr mare de cereri care acoperă o mare varietate de surse alimentare, inclusiv produse derivate din plante, alge, fructe non-native și insecte comestibile. 

Istoricul autorizărilor insectelor ca hrană în Uniunea Europeană

Ianuarie 2018: Regulamentul (UE) 2015/2283 concluzionează că insectele și părțile lor (aripi, picioare și cap) trec toate testele necesare pentru ca Uniunea Europeană să le considere alimente.

Mai 2021: prima insectă este aprobată ca aliment, viermele de făină (Tenebrio molitor).

Noiembrie 2021: a doua insectă este aprobată ca aliment, lăcusta migratoare (Locusta migratoria).

Februarie 2022: a treia insectă este aprobată ca aliment, greierele de casă (Acheta domesticus).

Ianuarie 2023: a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/58 de autorizare a introducerii pe piață a formelor congelate, sub formă de pastă, uscate și sub formă de pulbere de larve de Alphitobius diaperinus (gândac de bălegar) ca aliment nou.

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Ce este Anisakis? Parazitul care poate fi găsit în pește (video)!

Conform EFSA gândacul de bălegar este un aliment sigur

Larvele acestei insecte pot fi folosite în batoane de cereale, paste făinoase, imitații de carne sau produse de panificație. Între timp, este esențial ca produsele care conțin larvele acestei insecte în formele autorizate să fie etichetate în mod corespunzător. Etichetarea se va face în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

În formulări congelate și liofilizate sau sub formă de pastă sau pulbere, larvele de gândaci de bălegar pot fi folosite ca ingredient în diverse produse alimentare, notează studiul EFSA, „cum ar fi batoanele de cereale, pastele, imitațiile de carne și produsele de panificație„. 

Acte necesare pentru alocaţia de stat copiilor născuţi în străinătate!

Totodată, făina din insecte va mai fi utilizată pentru:

  • sosuri,
  • produse prelucrate din cartofi,
  • preparate pe bază de plante leguminoase și legume,
  • gustări pe bază de făină de porumb,
  • gustări,
  • pizza și produse pe bază de paste făinoase,
  • zer praf,
  • înlocuitori de carne,
  • supe și supe concentrate sau praf de supe,
  • băuturi asemănătoare berii,
  • produse de cofetărie din ciocolată,
  • fructe nucifere și semințe oleaginoase,
  • altele decât chips-uri, precum și preparate din carne.

Tehnologia de obținere a făinii din insecte

Producătorii susțin că pulberea parțial degresată obținută din insecte sub formă integrală presupune o serie de etape care implică o perioadă de repaus alimentar de 24 de ore a insectelor. Acest repaus permite larvelor să evacueze conținutul tubului digestiv.

După ce s-au asigurat că insectele au defecat, producătorii sacrifică insectele prin congelare, urmând apoi spălarea, prelucrarea termică, uscarea, extragerea uleiului (extrudare mecanică) și măcinarea.

Ce este certificatul de viață și când trebuie transmis la casa de pensii!

Cine comercializează larvele de gândac de bălegar în Europa

În prezent, doar compania franceză Ynsect NL B.V. este autorizată să comercializeze acest nou aliment. Datele științifice conținute în dosarul de cerere și care respectă condițiile prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283 nu pot fi utilizate în beneficiul unui solicitant ulterior fără acordul Ynsect NL B.V. pentru o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Numai Ynsect NL B.V. este autorizată să introducă pe piața Uniunii alimentele noi menționate la articolul 1 pentru o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține o autorizație pentru alimentul nou respectiv fără a face referire la datele științifice protejate în conformitate cu articolul 3 sau cu acordul Ynsect NL B.V.

Măști cu grafen retrase în mai multe regiuni din Spania din cauza posibilelor riscuri pulmonare

Surse: www.boe.es / Blog DiasporaMadrid.com

Gândacul de bălegar aprobat ca aliment pentru consum în Europa!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.