Acte necesare pentru alocaţia de stat copiilor născuţi în străinătate!

Diaspora Madrid

Acte necesare pentru alocaţia de stat copiilor născuţi în străinătate!

acte necesare, alocatie de stat, copii rezidenti, copil nascut, Diaspora, documente, Romania, strainatate

Acte necesare pentru alocaţia de stat copiilor născuţi în străinătate! Copiii românilor rezidenți în străinătate beneficiază de alocația de stat din România? Cum se poate obține alocația din România pentru un copil care este rezident în străinătate? Cât este alocația de stat pentru copii în România?

Alocaţia de stat pentru copii prevăzută de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini, precum şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi/rezidente în România, în condiţiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinţii.

Vezi și: Acte necesare pentru alocație copil născut în Spania

Cerere alocație de stat pentru copii născuți în străinătate

Cererile pentru stabilirea alocaţiei de stat pentru copii şi actele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestui drept se depun şi se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe a cărei/cărui/căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz, reprezentanţii legali ai copiilor.

Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte, prin decizie a directorului executiv al agențiilor județene de prestații sociale, începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

Bilete de Avion: Trucuri pentru a Găsi Cele Mai Ieftine Zboruri către România

Cât este alocația de stat pentru copii în România?

–  600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani.

600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației pentru anul anterior, adică 2022.

Alocație copii cu domiciliul în străinătate

Copiii născuți în străinătate primesc alocație de la statul român, asigurându-le astfel sprijin financiar pentru a-i ajuta în creșterea și dezvoltarea lor. Această măsură asigură un nivel minim de susținere pentru copiii din diaspora și este reglementată de legea în vigoare.

Autoritățile române informează că și românii rezidenți în Spania, Italia, Franța, Anglia, Germania, Belgia, etc. au dreptul la alocația de copil din România.

Dacă ești părinte al unui copil născut în străinătate, iată câteva aspecte importante pe care trebuie să le cunoști despre alocația pentru copii în acest context.

Cauți Avocat român în Spania? Vezi Servicii juridice pentru românii din diaspora!

Acte necesare alocație pentru copil născut în străinătate

Pentru ca un copil născut în străinătate să primească alocație, este necesar să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate. Acestea pot varia în funcție de legislația specifică a fiecărei țări.

Pentru a solicita alocația pentru copii născuți în străinătate, va trebui să completezi formulare speciale și să furnizezi documentele relevante, cum ar fi:

 1. cerere tip cerere pentru acordarea alocației de stat pentru copii;
 2. copie CI/BI părinţi – 1 copie xerox pentru mamă şi 1 copie xerox pentru tată;
 3. copie și original – certificat de naştere copil;
 4. copie și original – livret de familie- actualizat ( se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă) sau certificat de căsătorie;
 5. copie hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;
 6. copie hotărâre de adopţie, dacă este cazul;
 7. copie acte reşedinţă, în cazul în care unul dintre părinti sau ambii are/au reşedinţa într-una dintre țările U.E;
 8. extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar.

Digi Spania își lansează propriul serviciu în cloud cu 50 GB gratuit!

Alocaţia se poate acorda RETROACTIV pe o perioadă anterioară de 1 an, dacă este vorba de prima cerere de acordare.

Perioada este de maxim 3 ani în urmă pentru persoanele care au beneficiat anterior de prestaţie şi le-a fost suspendată.

Sursa: DIRECŢIA DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ / Blog DiasporaMadrid.com

Acte necesare pentru alocaţia de stat copiilor născuţi în străinătate!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

3 comentarii la „Acte necesare pentru alocaţia de stat copiilor născuţi în străinătate!”

 1. Buna ziua,
  Eu locuiesc in Franta cu fiicele mele, minore care au cetatenie romana si am depus acum un an in Targu Jiu, Gorj dosarul complet cu justificare ca nu au aloctie in FRANTA cu obiectivul de a lua alocatia de stat din Romania. D-na Boltasu de la AJPIS Targu Jiu, nu vrea sa le accepte dosarul, zicand ca nu au dreptul la aceasta alocatie in Romania. Sa tinem cont ca aceasta d-na cu cateva luni inainte sa depun eu dosarul, a acceptat dosare la alte persoane romane care sunt in acceasi situatie ca mine. Am tot sunat-o timp de un an sa o intreb de situatia dosarului si imi raspunde ca e in asteptare. De un an!!! Vreau sa stiu daca fiicele mele au drept la alocatie si cum sa procedez sa o fac pe aceasta d-na sa respecte dreptul lor.
  Multumesc

  Răspunde
 2. Bună ziua Daniela,
  Pentru a putea beneficia de alocația de stat din România copiii trebuie să îndeplinească 2 condiții:
  1. să aibă reședința legală în România;
  2. să urmeze cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale/vocaționale în cazul în care au peste 18 ani.
  În situația fratelui d-voastră, cei doi copii și ambii părinți trebuie să locuiască la același domiciliu în România. Adică trebuie luați în spațiu de o terță persoană sau dacă sunt proprietari să-și înregistreze reședința la primăria unde ulterior se va solicita alocația.
  În concluzie, ambii părinți trebuie să aibă carte de identitate(buletinul).

  Răspunde
 3. Bună ziua.
  Va rog sa ma ajutați si pe mine într-o problema legata de alocația copiilor.
  Fratele meu, cetățean român cu domiciliul in Spania, căsătorit in Spania cu un cetățean spaniol au doi copii născuți acolo.
  A solicitat alocația in România având toate actele transcrise si avem o problema la partea de domiciliu.
  El are pașaport cu domiciliul in spania si nu mai are buletin de identitate iar la alocație ni se spune ca este obligatoriu acel buletin.
  Am fost la evidenta populației si ni s a spus clar atâta vreme cât are un pașaport cu domiciliul in străinătate acela tine loc si de buletin(daca era cu domiciliul in România, acela era doar document de călătorie).
  Va rog sa ma ajuți sa rezolvam aceasta problema.

  Răspunde

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.