Tabletele de iod vândute în farmacii sunt eficiente împotriva radiațiilor?

Diaspora Madrid

Tabletele de iod vândute în farmacii sunt eficiente împotriva radiațiilor?

administrare, farmacie, pastile cu iod, pericol, Romania, Spania, tablete de iod

Tabletele de iod vândute în farmacii sunt eficiente împotriva radiațiilor? După atacul Rusiei asupra centralei nucleare din Zaporiyia, cea mai mare din Europa, mii de cetățeni din țări precum România, Republica Cehă, Bulgaria și Polonia s-au grăbit să meargă la farmacii pentru a cumpăra tablete de iod.

Oamenii au luat cu asalt farmaciile, căutând frenetic pastile cu iod (iodură de potasiu). Despre care cred că i-ar proteja de cancer în eventualitatea unui atac nuclear. Însă cât de eficiente ar fi aceste pastile cu iod, mai precis cu iodură de potasiu, într-o astfel de situație?

Medicii endocrinologi explică de ce nu trebuie să luăm pastile cu iod „după ureche”. Aceste pastile cu iod sunt folosite în unele țări pentru a combate radiațiile, deoarece blochează glanda tiroidă și nu permit intrarea particulelor radioactive.

Tabletele de iod vândute în farmaciile din Spania nu sunt de niciun folos!

Potrivit Consiliului General al Asociațiilor de Farmaciști (Consejo General de Colegios de Farmacéuticos), tabletele de iod vândute în farmaciile din Spania nu sunt de niciun folos în cazul unei urgențe radioactive. Pastilele cu iod vândute în Spania au o doză cuprinsă între 0,1 și 0,3 miligrame, în timp ce cele care protejează ajung la doze de 130 de miligrame.

Se caută 15 pregătitori de comenzi pentru Mercamadrid (weekend)

În România, pastilele de iod vor fi distribuite populației cu vârsta între 0 și 40 de ani

Ministerul Sănătății anunță că va face, mai întâi, o campanie de informare, care ar urma să demareze la începutul săptămânii viitoare.

Distribuirea pastilelor de iod către populație se amână, pentru a doua jumătate a lunii aprilie, după ce medicii de familie au refuzat să le distribuie, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar risca să le blocheze activitatea medicală

Începe campania de depunere a declarațiilor fiscale pentru anul 2021 în Spania!

Cine e la risc să dezvolte cancer tiroidian în ipoteza unui accident nuclear

Potrivit medicilor endocrinologi, copiii și adolescenții sunt mult mai sensibili la radiații în general, iar tabletele cu iodură de potasiu blochează iodul radioactiv, protejând astfel tiroida. După vârsta de 20-30 ani riscul scade semnificativ.

Persoanele operate de tiroidă nu au, evident, nevoie de aceste tablete. Cum nu mai au tiroidă, deci nu mai au ce să protejeze.

De asemenea, tabletele cu iod sunt ultima grijă în cazul unui atac nuclear. Acestea protejează doar tiroida și doar de efectul iodului radioactiv, nu și de ceilalți izotopi.

Mai mult, pericolul major în cazul unui atac nuclear este reprezentat de distrugerea directă cauzată de explozie. Motiv pentru care „prima și cea mai importantă măsură în cazul unui accident nuclear, că vorbim de un accident sau atac nuclear, este evacuarea sau adăpostirea! Ca să limităm expunerea și să ne protejăm tot corpul, nu doar tiroida

Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zilele libere pentru anul 2022!

Când se administrează pastilele cu iod?

În mod optim și doar la nevoie, administrarea se face cu 12 până la 2 ore înainte de expunerea așteptată! Adică DUPĂ ce am aflat de accidentul/ atacul nuclear. Nu preventiv!

Administrarea se face la copii și adolescenți, la femeile care alăptează și la gravide, în dozele indicate și după schema recomandată! Pentru persoanele trecute de 40 de ani, beneficiile probabil sunt mai mici decât riscurile, cu excepția unei doze estimate de radiații foarte mare! Deci, nu le luați după ureche!

Expoziție de pictură cu artiști români la Madrid – Romanian Art Today 2022

Pericolul din pastilele cu iod!

Ca să fie eficiente, tabletele de iodură de potasiu folosite în scopul prevenției expunerii nucleare conțin doze foarte mari de iod (adică 130 mg iodură de potasiu pentru un adult tânăr, adică 100 mg iod)! De aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie în mod obișnuit zilnic!

Administrarea fără rost de iod în doze atât de mari, mai ales la persoane peste 40 ani, poate să ducă la disfuncții tiroidiene, hipo sau hipertiroidie. Mai ales la cei vârstnici, cardiaci, pot apărea complicații grave.

Surse: radiooltenia.ro / doctordebine.ro / csid.ro

Tabletele de iod vândute în farmacii sunt eficiente împotriva radiațiilor?


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.