Ora de iarnă 2021. Anul acesta ar putea fi ultimul an în care țările din Europa trec la ora de iarna. Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar nici România și nici Spania, nu a ratificat încă recomandarea. Comisia a convenit ca termenul limită pentru ultima schimbare a orei să fie martie sau octombrie 2021.

Totul datează din 2018, când Comisia Europeană a efectuat o consultare la care peste 80 % dintre cei 4,6 milioane de cetățeni europeni care au participat s-au pronunțat în favoarea încetării schimbărilor de oră.

Moratoriul era până în 2021, dar cu Covid-19 se pare că totul s-a blocat.

Organismul a propus atunci să se pună capăt acestui obicei și ca ultima schimbare să aibă loc în 2019. Cu toate acestea, o serie de evaluări de impact au dus la o amânare a posibilei eliminări a modificării orei până în acest an.

Când se trece la ora de iarnă 2021 în România?

Trecerea la ora de iarnă 2021 se face în noaptea de sâmbătă 30 spre duminică 31 octombrie. Atunci ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00.

Această zi va fi cea mai lungă zi din an! Astfel, ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore.

Când se schimbă ora în Spania?

Schimbul la ora de iarnă 2021 în Spania se va face în ultimul weekend din octombrie 2021. În ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie, ora 03:00 va fi ora 02:00.

O majoritate fără acord în Spania

Pentru a decide în ce fus orar va rămâne Spania, guvernul a format o comisie care să analizeze avantajele sau dezavantajele schimbării orei și să convină asupra fusului orar care ar fi mai convenabil pentru Spania: ora de iarnă (GMT+1) sau ora de vară (GMT+2).

Comisia a fost formată în septembrie 2018, iar în martie 2019 Isabel Celaá, purtător de cuvânt al Guvernului la acea vreme, a explicat că nu a existat niciun acord, motiv pentru care dezbaterea a fost prelungită până astăzi.

Se estimează că economiile pe familie pe an sunt de maximum opt euro.

Experții preferă perioada de iarnă

Această economie imperceptibilă, împreună cu perturbările și modificările bioritmelor cauzate de schimbarea bianuală a orei, au determinat majoritatea experților să decidă eliminarea schimbării orei și să aleagă ora de iarnă (GMT+1).

Conform criteriilor lor, fusul orar în care Spania intră la sfârșitul lunii octombrie este cel care se adaptează cel mai bine ritmurilor biologice.

Chiar dacă se întunecă mai devreme, când ne vom trezi vom vedea lumina soarelui, ceea ce este mai în concordanță cu obiceiurile noastre și mai benefic pentru modelul nostru de societate.

Nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile!

Ora de iarnă 2021. Când se schimbă ora în România și Spania anul acesta


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.