6 și 7 ianuarie zile libere în România. Vezi calendarul cu sărbători legale în 2023!

Diaspora Madrid

Sărbătorile legale 2023! 6 și 7 ianuarie zile libere în România

2023, 6 si 7 ianuarie, bugetari, Romania, sarbatori legale, zile libere

Sărbătorile legale 2023 în România. Camera Deputaților a adoptat miercuri, 15 februarie 2023, în calitate de for decizional, legea care prevede acordarea a două noi zile libere în România. Este vorba despre 6 și 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului și Soborul Sf. Ioan Botezătorul. Legea inițiată de Marcel Ciolacu a fost promulgată vineri(3 martie 2023) de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit inițiatorilor, în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croația, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanța ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârșit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

Sărbători religioase în mai multe țări din Europa

“Pentru creștinii ortodocși care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Nașterea Domnului. Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Având în vedere cele menționate mai sus, propunem spre adoptare inițiativa legislativă pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel încât zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul), sărbători deosebit de importante pentru creștinii ortodocși, și nu numai, să fie declarate ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează”, se arată în expunerea de motive.

Sărbători legale în 2023 și în ce zile pică fiecare

În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale.

Dintre acestea 12 pică în timpul săptămânii, conform Codului Muncii. Guvernul a decis ca și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august să fie libere în 2023.

Astfel, se poate face punte între weekend și zilele libere legale.

Dacă te interesează citește și:

Conform Codului Muncii acesta este calendarul cu zile libere în 2023

 • 1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)
 • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
 • 14 aprilie — Vinerea Mare
 • 16-17 apriliePaște ortodox 2023 (duminică și luni)
 • 1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
 • 1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
 • 4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
 • 15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
 • 30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
 • 1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
 • 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)

Cine poate beneficia de aceste sărbători legale în România?

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu.

Aceștia vor fi compensați cu timp liber în următoarele 30 de zile sau vor beneficia de un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit prevederilor art.142 din Codul Muncii.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică. De asemenea, și în cazul unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

De asemenea, românii mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Sursa: Blog DiasporaMadrid.com

Sărbătorile legale 2023! 6 și 7 ianuarie zile libere în România


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.