Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Spania. Crăciunul este cel mai minunat moment al anului, iar în Spania se trăiește cu aceeași intensitate această perioadă. Decorațiile și activitățile spaniole de Crăciun și obiceiurile de Anul Nou pot fi un pic surprinzătoare.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Spania. Iată nouă dintre cele mai ciudate activități de sărbători:

  1. Nu există Moș Crăciun
  2. Loteria „cea grasă”
  3. Se mănâncă struguri de Anul Nou
  4. Mâncăruri tradiționale de Crăciun în Spania
  5. Portal de Belén
  6. Caga Tió
  7. Moș Crăciun Basc
  8. Ziua păcălelilor în decembrie
  9. Slujba de la miezul nopții

Nu există Moș Crăciun

În mod tradițional, poporul spaniol nu l-a sărbătorit niciodată pe Moș Crăciun care vine cu cadouri în decembrie. În schimb, cadourile sunt aduse copiilor pe data de 6 ianuarie de către Reyes Magos, cei trei magi de la răsărit. Acest lucru înseamnă că copiii din Spania trebuie să aștepte cu doisprezece zile mai mult decât noi pentru a primi cadourile mult dorite, deși în prezent, tradiția începe să se schimbe și primesc cadouri atât în ​​ziua de Crăciun, cât și pe 6 ianuarie, de Reyes Magos (Bobotează).

Mai mult, Reyes Magos participă la parada de pe străzile fiecărui sat și oraș din Spania, pe 5 ianuarie în fiecare an, aruncând dulciuri și bomboane copiilor din carele alegorice în care sunt transportați. Această paradă, cunoscută sub numele de cabalgata“, este o tradiție spaniolă de Crăciun pe care pur și simplu nu trebuie să o ratați.

Loteria „cea grasă”

Loteria de Crăciun Spania
Copiii cântă numerele de la loteria ‘El gordo’ în direct, la televizor

Orice spaniol joacă la loteria de Crăciun, de multe ori cumpără o zecime dintr-un bilet și joacă aceleași numere ca și grupul lor de prieteni sau colegi. Această loterie specială de Crăciun este numită „El gordo“ sau „cea grasă“, iar numerele sunt anunțate, în mod normal, pe parcursul întregii dimineți a zilei de 22 decembrie, în direct, la televizor. Pe lângă aceasta, numerele câștigătoare sunt anunțate cântând de către copii!

Se mănâncă struguri de Anul Nou

struguri albi
Tradiția spaniolă de la miezul nopții din noaptea de Anul Nou este aceea de a mânca struguri

La numărătoarea inversă de la miezul nopții de Anul Nou, în fiecare piață și fiecare casă din Spania, oamenii au în mână 12 boabe de struguri. 3 … 2 … 1 … și în loc de a striga „An Nou fericit!“ și să-și ureze de bine, spaniolii sunt ocupați să mănânce doisprezece boabe de struguri, una pentru fiecare bătaie de ceas. Dacă nu reușești să le mănânci pe toate, se spune că vei avea ghinion în anul următor. Ar fi bine să mănânci acele boabe de struguri de Anul Nou, pentru orice eventualitate.

Mâncăruri tradiționale de Crăciun în Spania

Roscon de Reyes
Roscón de Reyes este un desert de sărbători tipic spaniol / Wikipedia

Știm cu toții că Spania are mâncăruri grozave, iar de Crăciun au unele mâncăruri festive speciale. Principala masă de familie are loc pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, și mănâncă în mod obligatoriu jambon maturat Serrano, dar fructele de mare și peștele joacă, de asemenea, un rol important în acest meniu, în special creveții. Pentru desert, turrón dulce de migdale (nuga) și Roscón de Reyes, o prăjitură umplută cu frișcă, decorată cu fructe confiate pe deasupra, cu un bob de fasole și o figurină a unui mag înăuntru. Dacă în bucata pe care o mâncați se află figurina, veți câștiga onoarea de a purta o coroană, dar dacă în felia dvs. se găsește bobul de fasole, va trebui să plătiți pentru roscón-ul de anul viitor!

Portal de Belén

Nașterea Domnului Belen Spania
Scena Nașterii Domnului / Gtres

Portal de Belén este o decorație de Crăciun tradițională în Spania, la care sunt asamblate numeroase magazine și case. Deci, ce este un portal de Belén? Această dioramă a Betleemului folosește modele mici și figurine pentru a reprezenta Scena Nașterii lui Iisus. Poate fi ceva simplu precum Fecioara Maria, Iosif și Iisus în iesle, sau ele pot fi structuri uriașe și elaborate care reprezintă deșertul, cei 3 Magi și chiar „caganer“, o figurină a unui tip care face caca.

Caganer
‘Caganer’ se găsește în multe scene ale Nașterii Domnului / Wikipedia

Caga Tió

Cei din Catalonia, au propria lor tradiție de Crăciun specială – un trunchi de copac decorat cu față și picioare ținut în casă sau în grădină și acoperit cu o pătură, astfel încât să nu i se facă frig. Se numește „Caga Tió“, trunchiul care face caca. În ziua de Crăciun, copiii din Catalonia lovesc trunchiul cu bețe, cântând o melodie care îl imploră să „scoată“ dulciurile. Apoi ridică pătura și găsesc bomboanele mult sperate!

Moș Crăciun Basc

Între timp, Țara Bascilor are propria versiune a lui Moș Crăciun, care există doar în această regiune. Numele său este Olentzero și este un uriaș care se îmbracă în hainele țărănești, fumează pipă și în noaptea de 23 decembrie, în Bilbao călătorește de-a lungul Gran Via spre Teatrul Arriaga, pregătit să ofere cadouri copiilor mici în ajunul Crăciunului.

Ziua păcălelilor în decembrie

Multe culturi împărtășesc tradiția unei zile dedicate glumelor și păcălelilor. În timp ce noi suntem obișnuiți  cu 1 aprilie, Spania este diferită și o sărbătorește pe 28 decembrie cu Día de los Santos Inocentes. Fiți atenți dacă vă aflați în Spania în această zi, pentru că s-ar putea să fiți păcăliți în orice moment.

Slujba de la miezul nopții

Magii de Bobotează, Scena Nașterii Domnului, Ziua Păcălelilor … toate aceste obiceiuri spaniole de Crăciun provin din faptul că Spania este o țară tradițional catolică, iar o practică obișnuită este ca oamenii să meargă la biserică în ajunul Crăciunului, după cina de Crăciun pentru a participa la „misa del gallo“ la ora 00:00. În această slujbă de la miezul nopții, poporul spaniol își reafirmă credința și laudă nașterea lui Isus Hristos în ziua de Crăciun.

Deci, acum știi totul despre minunatele Tradițiile și obiceiurile de Crăciun Spania și de Anul Nou, nimic nu te oprește să sărbătorești aceste sărbători în stil autentic spaniol. Feliz Navidad!

Sursa: https://www.idealista.com

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Spania. Vezi cele mai ciudate activități de sărbători!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Adresă email

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.