O femeie și-a dat foc după ce a fost umilită de statul român la revenirea din Spania

Diaspora Madrid

O femeie și-a dat foc după ce a fost umilită de statul român la revenirea din Spania

decembrie 1989, dosarul Revolutiei, Erou-martir, Ileana Negru, statul roman, Ziua Eroilor

O femeie și-a dat foc după ce a fost batjocorită de instituțiile statului român. Autoritățile nu au informat la momentul respectiv despre tragedie. Ileana Negru, mamă de erou-martir, a murit în chinuri chiar de Ziua Eroilor. Femeia şi-a dat foc în Poiana Braşov, nemaiputând să îndure durerea şi umilinţa la care a supus-o statul român.

Mama unui copil ucis la Revoluţie şi-a dat foc în Poiana Brașov. Vestea despre îngrozitoarea moarte a femeii a fost dată de Cătălin Giurcanu, urmaş de erou-martir. El povesteşte, pe Facebook, că Ileana Negru a recurs la auto-incendiere după ce a fost batjocorită de instituţiile statului.

Femeia, care de ceva vreme locuia în Spania la fiica ei, venise în România şi umbla pe la instituţii pentru ca indemnizaţia pe care o primea de la statul român, în valoare de 918 lei, să îi fie virată în Spania.

Cătălin Giurcanu a relatat că femeia, care trăia deja de decenii cu durerea morţii fiului său şi cea a faptului că, după atâţia ani, Justiţia nu i-a trimis după gratii pe vinovaţi, i-a povestit că a fost umilită efectiv în special la casa de pensii (din București, se pare), unde i s-a spus că din moment ce trăieşte în Spania n-are nevoie de banii de la statul român.

„Am făcut gestul ăsta în numele eroilor-martiri”

„Astăzi am aflat o veste care mi-a sfâșiat inima. D-na Negru, mamă de Erou Martir, a murit. Venise în România ca să-și rezolve problemele cu Casa de Pensii, cu Casa de Sănătate, cu SSRML-ul. Stătea la fiica dânsei, care trăiește și muncește în Spania, deoarece nu se mai putea deplasa prea bine, operându-se la șold recent. Ne-am întâlnit pentru puțin timp la Biserica Cașin, pentru a-mi lăsa decizia dânsei de pensie unde se vedea clar cum o mamă de Erou Martir are indemnizația de 918 lei.

Mi-a povestit cum a fost umilită la toate instituțiile statului român, mai puțin la SSRML, unde a găsit înțelegere la noul Secretar de Stat pentru a tipări un nou certificat, deoarece dânsa divorțase și nu mai corespundea numele. Am încurajat-o și i-am promis că voi încerca să o ajut cu tot ce pot. Am crezut că a plecat înapoi la familia dânsei în Spania.

Astăzi am primit un mesaj de la fiica d-nei Negru care mi-a spus că mama dânsei a murit… Nu mi-a venit să cred. Și, după un timp, mi-a spus ce s-a întâmplat. D-na Negru nu a murit în Spania, ci în România, de ziua Eroilor. Pe 25 mai, s-a dus la mormântul lui Florin, băiatul ei de 12 ani împușcat la Revoluție, după aceea s-a dus în Poiana Brașov, și-a turnat benzină, și și-a dat foc… Atunci când au reușit să o resusciteze, a spus că: «Am făcut gestul ăsta în numele eroilor-martiri». După aceea și-a dat duhul.

Autoritățile au tăcut două săptămâni

Abia la două săptămâni după eveniment, Poliția Braşov a transmis că: „O femeie și-a dat foc, pe 25 mai, în Poiana Braşov, ea decedând în ambulanţă, înainte de a fi preluată de elicopterul SMURD”.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a recunoscut că cercetează evenimentul tot la două săptămâni de la producere, pe motiv că a strâns probe.

Prim-procurorul Anca Gheorghiu a declarat că „fiind ancheta la început, este esenţial ca mai întâi să strângem probele necesare pentru a lămuri situaţia de fapt. În prezent, se fac cercetări în rem cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, iar în cauză a fost dispusă o expertiză medico-legală (autopsie) pentru a se lămuri cauza morţii. (…) Ancheta este încă la început şi era necesar să fie strânse probe în vederea lămuririi situaţiei de fapt. Raportat la fiecare speţă în parte, organul de urmărire penală stabileşte când este oportun să ofere informaţii, urmărirea penală fiind nepublică”.

Erou-martir la 12 ani

Mama lui Adrian Florin Negru, erou martir al Revoluției, și-a dat foc pe Drumul Vechi, între Poiana Mică și Poiana Brașov, la aproximativ un kilometru și jumătate de locul în care s-a incendiat în martie 1989 Liviu Cornel Babeș în semn de protest față de crimele regimului comunist.

Bilete de Avion: Trucuri pentru a Găsi Cele Mai Ieftine Zboruri către România

„Adi avea 12 ani și era elev la Şcoala Generală nr. 8 din Brașov. A fost ucis în noaptea de 22/23 decembrie 1989. Moartea «a fost violentă și s-a datorat unui traumatism abdominal cu rupturi de organe interne și hemoragie internă și externă produse prin armă de foc».

Povestea tragediei pe care a trăit-o în 1989 Ileana Negru(Militaru) o poți citi complet pe mytex.ro.

Dosarul crimelor de la Revoluția din 1989

Dosarul crimelor de la Revoluția din 1989 este, la 33 de ani de la eveniment, încă în fază incipientă. Abia în februarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, printr-o sentință definitivă, să trimită spre judecare la Curtea de Apel București dosarul Revoluției din decembrie 1989. Acest lucru înseamă că procesul va începe prin audierea a sute de martori.

În ianuarie, Înalta Curte a pus în discuție din oficiu competența judecării Dosarului Revoluției din 1989. Dosarul a fost retrimis la instanță de Parchetul General după o odisee de peste două decenii.

Motivul punerii în discuție a competenței de judecare este că la data faptelor din 22-30 decembrie 1989, Ion Iliescu – principalul vizat de acest dosar, nu era președintele României. Tot atunci, inculpatul Ioan Rus era cadru militar, iar singura instanță competenta este Curtea de Apel București.

Procurorii Parchetului General au retrimis dosarul Revoluției în instanță în august 2022. Aceasta după ce fostul procuror general Gabriela Scutea a declarat că au rezolvat problemele semnalate de judecători.

În dosarul Revoluției sunt trimiși în judecată:

  • fostul președinte al României Ion Iliescu,
  • fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și
  • fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.

Dumnezeu să-i ierte pe Ileana Militaru și pe fiul ei.

Surse: Claudiu Loghin / Cătălin Giurcanu / mytex.ro / ziardecluj.ro

O femeie și-a dat foc după ce a fost umilită de statul român la revenirea din Spania.


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.