Cum este școala în Spania! Cei care se stabilesc în Spania și vor să-și ducă copiii la școală trebuie să știe că înscrierea este relativ ușoară.

Acte necesare pentru înscrierea copiilor

Părinții trebuie să aducă certificatul de naștere din România și pe cel de înregistrare la primărie. Empadronamiento este un document ce atesta domiciliul în Spania. Apoi trebuie doar să completeze foaia matricolă și să atașeze la dosar un set de opt fotografii. Înscrierea se face pe loc, iar copilul primește un număr matricol.

Grădinița gratuită și creșa subvenționată în Spania

Din structura școlară face parte și grădinița, unde înscrierile sunt la fel de facile și sunt acceptați inclusiv copiii care nu vorbesc limba spaniolă. Există mai multe cicluri de învățământ.

Astfel, de la vârsta de patru luni, orice copil poate fi înscris la o formă similară creșei din România. Aceasta se numește „guarderie” sau „Escuela Infantil” și durează până la vârsta de trei ani. La fel ca în România, „guarderia” nu este obligatorie. Părinții plătesc pentru a-și duce copiii la creșă, dar primesc și o subvenție substanțială din partea statului spaniol.

De la vârsta de 3 ani, copilul poate fi înscris la grădiniță pe sistemul „Primaria infantil”, în primul an. „Secundaria infantil” în al doilea an, respectiv „Tercero infantil”, în al treilea an, până la vârsta de șase ani a copilului.

Ciclul infantil nu este obligatoriu, dar este recomandat și gratuit.

Procedurile privind obţinerea permisului de rezidenţă de către cetățenii străini în Spania

La grădiniță, copiii primesc manuale și materiale de lucru subvenționate de stat, fiind pregătiți pentru învățământul primar. Încă din acest stadiu, sunt învățați să scrie și să citească. Se începe acomodarea cu ideea de clasă. În același timp se și joacă, iar prin jocuri sunt învățați să respecte reguli, pregătindu-se astfel pentru nivelul următor.

Învățământul primar și ciclul liceal în Spania

Se poate opta pentru orice școală, iar conducerea unității de învățământ acceptă înscrierea, dacă există locuri disponibile. La fel ca în România, au prioritate la înscriere copiii cu domiciliul din apropierea școlii.

Învățământul este obligatoriu în Spania, pentru copiii și tinerii cu vârsta între 6 și 16 ani, în două cicluri.

Primaria” – învățământul primar – este pentru copiii cu vârsta între 6 și 12 ani, de la clasa I până la clasa a VI-a.

Apoi intră în ciclul liceal – „Instituto”, de la 12, la 16 ani, împărțit în „Primaria de ESO”, „Secundaria de ESO”, „Tercero de ESO” și „el Quarto de ESO”.

La finalizarea cursurilor liceale, elevul primește o diplomă care atestă absolvirea cursurilor obligatorii.

Cum poți lua alocația copiilor în Spania!

After School și evaluări în loc de note

La fel ca în România, pentru ciclul infantil și pentru cel primar există învățător. Iar pentru cel gimnazial sunt profesori la fiecare materie. Într-o clasă nu sunt mai mult de 25 -27 de elevi.

Afterschool-ul este gratuit pentru familiile care beneficiază de burse, sub denumirea de „comedor” sau „ludotecă”. Aici, copiii își fac temele, în prezența unui cadru didactic, se joacă sau au diverse alte activități. Este un mare avantaj pentru părinții care lucrează multe ore pe zi. Copiii pot fi lăsați la școală circa nouă ore, sub supravegherea îndrumătorilor și cu masa asigurată.

Din punct de vedere al evaluării, în ciclul infantil, la fiecare final de semestru, elevii primesc o evaluare personală, o caracterizare în care sunt indicate progresele copilului, precum și aspectele la care mai pot fi aduse îmbunătățiri.

La ciclul Primaria și ESO, părinții primesc o înștiințare școlară cu calificativele pentru fiecare materie. Calificativele se împart în „Insuficiente” (echivalent al notelor de la 1 la 4), „Suficiente” (echivalentul notei 5), „Bien” (nota 6), „Notable” (echivalentul notelor 7 și 8) și „Sobresaliente” (echivalentul notelor 9 și 10).

Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zile libere!

Teme se dau, însă puține, iar acestea se rezolvă la „after school”, astfel încât acasă nu mai au de învățat suplimentar.

Bacalaureatul și învățământul superior în Spania

În continuarea ciclului obligatoriu de studiu, absolventul poate opta pentru:

  • Școală de Formare Tehnică Profesională – de aptitudini – unde se pot înscrie și fără diploma de promovare
  • sau cursurile pregătitoare pentru bacalaureat, echivalente ale claselor a XI-a și a XII-a. Pentru acestea au nevoie de diploma de promovare a liceului („Instituto”).

Cei care promovează examenul de Bacalaureat au dreptul să se înscrie la o facultate sau la Cursuri de Formare Tehnică. Pentru acest nivel superior se va susține un examen.

Cum este școala în Spania! Acte necesare pentru înscriere!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.