Cursurile de Limbă, cultură și civilizație românească în Spania - 2021!

Diaspora Madrid

Cursurile de Limbă, cultură și civilizație românească în Spania – 2021!

cultura si civilizatie, cursuri de limba, Diaspora, Institutul Limbii Romane, LCCR, romaneasca, Spania

Cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în Spania! Primul stat european cu care s-a semnat un acord educațional, în urma căruia debuta proiectul LCCR, a fost Spania. Pe 16 iulie 2007, s-a semnat la Madrid, Declaraţia Comună între Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România şi Ministerul Educaţiei şi Știinţei din Spania.

Proiectul internaţional Limbă, cultură și civilizație românească este dezvoltat în cadrul unui parteneriat între Ministerul Educaţiei Naționale din România şi ministere ale educației din diferite state europene.

Implementarea și organizarea proiectului LCCR sunt dezvoltate de Institutul Limbii Române (ILR) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Misiunile diplomatice românești colaborează cu inspectoratele școlare din Europa, susținând în permanență acest parteneriat.

14 ani de experiență LCCR

Inițiat în urmă cu 14 ani acest proiect funcționează deja în șapte țări. Cursul LCCR se desfășoară în centrele școlare din Italia; Spania; Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia și Franța.

Sprijinul constant al Institutului Limbii Române, competențele și metodele didactice ale profesorilor-colaboratori, au făcut din proiectul LCCR, unul respectat și apreciat, în Spania.

Ambasada României din Madrid, colaborează cu inspectoratele școlare din provinciile Spaniei, susținând în permanență acest parteneriat.

Obiectivele LCCR

Proiectul pune la dispoziție tuturor părinților o ofertă educativă atractivă pentru creșterea competențelor lingvistice și interculturale, atât ale copiilor a căror limbă maternă este limba română, cât și ale copiilor de alte naționalități.

Acum, după ce totul pare a fi revenit la normalitate cât de cât, aceste cursuri se vor face din nou și prezențial și online.

Ce oferă cursul LCCR

 1. Competențe lingvistice
  • Prin ofertele educative atractive și printr-o programă școlară adaptată nivelului lingvistic, cursul de „Limbă, cultură și civilizație românească” contribuie la sporirea competențelor lingvistice. Selecția și pregătirea academică a cadrelor didactice, precum și formarea și evaluarea anuală a acestora, imprimă cursului un caracter organizat academic.
 2. Competențe interculturale
  • Căutarea în permanență pentru crearea unei legături dinamice și durabile a copiilor din diaspora cu România, prin încurajarea școlilor, profesorilor și elevilor școlilor partenere, spre mai multă deschidere față de schimburile de experiență și cooperare. Profesorii LCCR caută în permanență construirea unor legături interculturale durabile.
 3. Competențe de integrare
  • Integrarea copiilor într-o nouă cultură, diferită de cea de acasă, dar și procesul invers; reîntoarcerea acestora în țara părinților, reprezintă unul din momentele dificile pe care le traversează o familie. Profesorii LCCR construiesc comunități, în care liantul principal sunt limba română și identitatea culturala, încercându-se astfel, o tranziție mai ușoară.

Despre cursul LCCR

Anual, în perioada august-septembrie, profesorii-colaboratori anunță începerea înscrierilor. Fie prin conducerea școlii, unde este organizat cursul, fie pe alte canale (rețele sociale). Pentru mai multe detalii solicitați informații pe email la [email protected]

Cursul LCCR este în formă extrașcolară, 2 ore/săptămână, organizat pe categorii de vârstă:

 • preșcolar (3-6 ani)
 • primar (7-12 ani) și secundar (12-18 ani)

Cursul de „Limbă, cultură și civilizație românească” este gratuit în toate centrele școlare din Europa.

Cursuri de Limbă, cultură și civilizație românească în Spania

De anul acesta cursurile revin în școlile publice. Noutatea absolută este faptul că s-a creat o platformă online unde pot fi contactate toate profesoarele LCCR din toate țările unde se fac aceste cursuri.

Oriunde ar fi domiciliul copilului, el poate fi  înscris la profesorul dorit pe acest site și să facă toate cursurile online.

Pentru a păstra legătura cu limba, cultura și istoria României, atât adulții cât și copiii, din Spania, se pot înscrie pe:

https://ilr.lccr.ro/spania/

Școala din Alcala de Henares, Spania

În anul 2020, școala „Juan de Asturia” din Alcala de Henares a fost premiată de Președintele României, Klaus Iohannis. Conducerea școlii a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler”, categoria „Promovarea culturii”.

Decorația a fost acordată în semn de apreciere pentru contribuția deosebită avută la promovarea și conservarea educației în limba română; pentru rezultatele obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații din cadrul comunității românești.

Consultați harta unde puteți identifica centrul școlar cel mai apropiat de dvs.

Sursa: ilr.lccr.ro

Cursuri de Limbă, cultură și civilizație românească în Spania – 2021!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Un comentariu la „Cursurile de Limbă, cultură și civilizație românească în Spania – 2021!”

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.