31-august-Ziua-Limbii-Romane

31 august – Ziua Limbii Române. O serie de expoziții, recitaluri de muzică și poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanțelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.

Poetul Ioan Es. Pop, interpretat în suedeză de actrița Adriana Savin. Un recital online de poezie și muzică cu actrița Daniela Nane și pianista Ioana Lupașcu. Eseul „Mi-e dor” de Ana Blandiana, lecturat în engleză de actrița Anamaria Marinca. Toate acestea sunt câteva din evenimentele de vârf prezentate de Ziua Limbii Române.

Manifestările culturale, artistice şi educaţionale sunt organizate de ICR, împreună cu ambasadele și consulatele din țările de reședință. Evenimentele vor avea loc la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali, fiind transmise prin mijloacele de social media ale instituțiilor.

Expoziție și dialog virtual despre cultura română în Spania la ICR Madrid

O serie de 19 picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir vor fi prezentate în spațiile Institutului Cultural Român de la Madrid, în perioada 1-30 septembrie.

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 31 august, de Ziua Limbii Române, și va fi prezentat pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube ale ICR Madrid. Expoziția „Ea a fost aici”/„Ella estuvo aquí” spune o poveste despre obscuritate și transparențe despre ființare.

De asemenea, o conferință online dedicată prezenței limbii și culturii române în sistemul de educație preuniversitar și universitar din Spania va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei.

Conferința, va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a ICR Madrid luni, 31 august, de la ora 19:00, ora Spaniei. Vor participa:

  • Daiana Cuibuș, directorul general al Institutului Limbii Române;
  • Laviniu Enii, consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României la Madrid, coordonatorul programului LCCR (Limbă, Cultură și Civilizație Românească) în Spania;
  • Jorge Martín Quintana, profesor de limba și literatura spaniolă pentru învățământul preuniversitar la Colegiul-Escolanía Santo Domingo de Silos din Madrid;
  • Oana Ursache, lector universitar la Universitatea din Granada;
  • Elena Mihaela Bogdan, profesor al cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) la Madrid.

Conferința va fi moderată de Maria Floarea Pop, directoarea ICR Madrid.

Programe speciale la TVR!

Ziua Limbii Române este marcată la TVRi prin difuzarea mesajelor transmise de români de toate vârstele din diferite ţări ale lumii, în special profesori şi elevi ai şcolilor de limba română din străinătate.

TVRi transmite programe speciale de Ziua Limbii Române:

  • documentarul „Duminica Limbii Române„,
  • emisiunea „Obiectiv comun” și
  • concertul Eugen Doga, „Chişinău-Bucureşti, Două inimi româneşti„, în 30-31 august.

Limba Noastră cea Română, sărbătorită prin programe speciale și la TVR MOLDOVA

Ziua Limbii Române a fost instituită prin Legea nr. 53/2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013. În actul normativ se arată printre altele că „Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de către alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific”.

În această zi este indicat să se arboreze drapelul naţional iar societăţile de radio şi televiziune pot să preia în emisiunile lor aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Surse: http://tvri.tvr.ro / http://tvrmoldova.md / https://www.icr.ro

31 august – Ziua Limbii Române, sărbătorită de ICR în Spania


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.