Regimul de călătorie a cetățenilor modoveni în Spania. Din 27 septembrie 2021 autoritățile spaniole au modificat condițiile de intrare a cetățenilor moldoveni pe teritoriul spaniol, Republica Moldova fiind inclusă în zona roșie.

Potrivit noilor restricții, în Regatul Spaniei pot intra doar următoarele categorii de persoane: 

 • cetățenii care își au reședința în UE sau statele asociate Schengen, care se vor îndrepta către una din țările respective.
 • deținătorii vizelor de lungă ședere emise de către un stat membru UE sau de un stat asociat Schengen, care se vor îndrepta către una din țările respective.
 • specialiștii din domeniul sănătății, inclusiv cercetătorii și cei care se ocupă de îngrijirea vârstnicilor; care merg sau se întorc din deplasări de serviciu.
 • personalul din transport, navigatorii și personalul aeronautic antrenat în asigurarea activităților cotidiene de serviciu.
 • personalul diplomatic, consular, cel al organizațiilor internaționale, militare, de protecție civilă și membrii organizațiilor umanitare, aflat în exercitarea mandatului.
 • studenții, care își fac studiile în statele membre UE sau statele asociate Schengen; și care sunt în posesia permiselor sau vizelor corespunzătoare de ședere pe termen lung. În cazul în care merg în țara unde studiază sau dacă deplasarea se realizează în scopul încadrării la noul curs de studii. Dacă destinația acestora este Spania, iar durata șederii este de până la 90 de zile, ei urmează să dovedească faptul că-și realizează studiile într-un centru autorizat de învățământ din Spania, înregistrat corespunzător în registrul administrativ, precum și faptul că se deplasează pentru a asista la un program de studii cu normă completă care va culmina cu obținerea unei diplome sau a unui certificat.

Vezi și:

Patru români cercetați pentru furt de cupru în Alcasser (Valencia)

Tribunalul Suprem al Spaniei respinge măsura ”pașapoartelor de imunitate”

 • muncitorii de înaltă calificare a căror muncă nu poate fi amânată sau realizată de la distanță; inclusiv participanții la evenimente sportive de nivel înalt care au loc în Spania. Circumstanțele date urmând a fi justificate corespunzător documentar.
 • persoanele care realizează călătorii din motive imperative familiale, care urmează a fi dovedite corespunzător.persoanele care vor dovedi prin documente confirmative motivele de forță majoră sau situațiile de strictă necesitate. Intrarea lor fiind permisă din cauze umanitare.
 • persoanele care se află în posesia unui certificat de vaccinare recunoscut de către Ministerul Sănătății al Spaniei; inclusiv cele care însoțesc copii minori de până la 12 ani.

Astfel, pot intra pe teritoriul Spaniei cetățenii moldoveni care dețin un certificat de vaccinare, emis de autoritățile competente ale RM, care să demonstreze că titularul și-a administrat schema completă de vaccinare contra COVID-19.

Certificatele vor fi considerate valabile doar dacă după administrarea ultimei doze de vaccin au trecut 14 zile. Astfel, fiind acceptate vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente sau cele care sunt incluse pe lista de utilizare de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății. Inclusiv Pfizer-Biontech, Moderna, Astra-Zeneca, Jansen /Johnson & Johnson, Sinovac și Sinopharm.

Cât privește cetățenii moldoveni care au permis de ședere în Spania, aceștia urmează să dispună de unul dintre certificatele ce urmează:

 • Certificatul care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19 cu cel puțin 14 zile înaintea călătoriei, cu un vaccin autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente: Pfizer; Moderna, Astra Zeneca, Janssen, Sinofarm şi Sinovac.
 • Testul diagnostic negativ:
  • a) NAAT- teste de amplificare a acidului nucleic (de exemplu, PCR, TMA, LAMP, NEAR etc.); cu 48 ore, înainte de intrarea în Spania;
  • b) Test RAT- antigen rapid. 
 • Certificatul de recuperare post-Covid, eliberat de un serviciu medical la 11 zile de la depistarea infectării cu Covid. Trebuie să cuprindă o perioadă de valabilitate de 180 zile.

IMPORTANT: Toți pasagerii, care sosesc în Spania, inclusiv copiii de orice vârstă, TREBUIE să completeze formularul privind starea de sănătate disponibil pe www.spth.gob.es sau utilizând aplicația gratuită Spain Travel Health (SpTH)

Ulterior completării formularului, va fi generat un cod unic QR de sănătate care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) de comun cu celelalte certificate, după caz, la controlul de sănătate efectuat în punctele de control ale frontierei. 

Pentru alte detalii se recomandă să accesați pagina: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm


Sursa: Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei

Regimul de călătorie a cetățenilor modoveni în Spania


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.