alegeri parlamentare in diaspora 6 decembrie 2020

Diaspora Madrid

Peste 43.000 de români din diaspora s-au înscris pentru a vota la alegerile parlamentare. Vezi cine a intrat în cursă

6 decembrie 2020, AEP, alegeri parlamentare, Diaspora, partide politice, www.votstrainatate.ro

Peste 43.000 de români din diaspora s-au înscris pentru a vota la alegerile parlamentare. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis vineri că doar puțin peste 43.000 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Articol publicat pe www.b1.ro, preluat de Diaspora Madrid.

”Precizăm că românii din străinătate au avut la dispoziție peste 5 luni pentru a se preînregistra pe acest portal, perioada de înscriere începând la data de 1 aprilie 2020, până la data de 22 octombrie 2020. Menționăm că cei mai mulți cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 39.239, iar 3.939 au ales votul la secția de votare (43.178 în total – n. red.)”.

a transmis AEP într-un comunicat.

Alegeri parlamentare în Diaspora. Opt formaţiuni politice şi doi candidaţi independenţi s-au înscris în cursă

Au depus liste de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor în diaspora PNL; Alianţa USR PLUS; Pro România; PSD; PMP; UDMR; Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor. În total, 74 de candidaţi.

Totodată, au fost admise şi două candidaturi independente:

  1. Ştefan Voloşeniuc – care s-a înscris pentru Senat şi
  2. Radu Darius Constantin – pentru Camera Deputaţilor.

Pro România se va afla pe primul loc pe buletinele de vot care vor fi folosite la alegerile parlamentare în Circumscripţia electorală 43 pentru Diaspora. Pe locurile 2 şi 3 fiind Partidul Mişcarea Populară şi, respectiv, Partidul Social Democrat, potrivit G4Media.ro. Pe locul 4 se află USR-PLUS, urmată de Uniunea Democrată Maghiară România – locul 5 şi Partidul Naţional Liberal – locul 6.

De asemenea, pe locurile 7 şi 8 se află partidele politice, altele decât cele parlamentare – Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor şi, respectiv, Partidul Ecologist Român. Locurile 9 – 24 sunt destinate organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Candidaţii independenţi Ştefan Voloşeniuc şi Constantin Darius Radu se află pe ultimele locuri.

Alegătorul cu act de identitate expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie poate vota

Ministrul de Externe a adăugat că Biroul Electoral Central a decis de curând, ca urmare a demersurilor MAE, faptul că alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare în baza acestuia.

”Alegătorul care deţine un act de identitate dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (1) – (3) din Legea nr. 208/2015 (…), al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia”.

trasmite BEC.

În condiții normale, legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării, dar pandemia de coronavirus a dat totul peste cap.

Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Sursa: https://www.b1.ro

Peste 43.000 de români din diaspora s-au înscris pentru a vota la alegerile parlamentare


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16″ custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Lasă un comentariu