O nouă bancnotă de 20 de lei în memoria Ecaterinei Teodoroiu. BNR a prezentat oficial noua bancnotă de 20 de lei, care va fi pusă în circulație din 1 Decembrie. Este pentru prima dată când pe o bancnotă cu putere circulatorie se află imaginea unei personalități feminine.

Organizația Națională „Cercetașii României” (ONCR) salută și apreciază inițiativa Băncii Naționale a României (BNR) de a lansa o bancnotă în memoria Ecaterinei Teodoroiu, o personalitate marcantă nu doar a cercetășiei din România, ci și a istoriei țării noastre.

BNR a lansat oficial vineri, 26 noiembrie, în cadrul unui eveniment special, bancnota de 20 de lei.

Bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative:

  • portretul Ecaterinei Teodoroiu,
  • anii între care a trăit (1894-1917),
  • un element floral reprezentând un buchet de brândușe.

În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include:

  • o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei,
  • o imagine a Mausoleului de la Mărășești,
  • iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

Bancnota va fi pusă în circulație începând de miercuri, 1 decembrie 2021

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României.

Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881. Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăți.

Vezi și:

Portugalia reimpune restricții și cere test negativ pentru toți pasagerii curselor aeriene

Orașul din Spania care a pierdut peste 3000 de români în mai puțin de un deceniu

O nouă bancnotă de 20 de lei va fi pusă în circulație din 1 Decembrie 2021


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.