Muzeul etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa la Noaptea Muzeelor 2022

Diaspora Madrid

Muzeul etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa la Noaptea Muzeelor 2022

etnografic, Lupșa, muzeu, Noaptea Muzeelor, Pamfil Albu

Muzeul etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa la Noaptea Muzeelor 2022. Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 18-a ediție.

În premieră pentru Muzeul etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa, Noaptea Muzeelor a fost marcată anul acesta prin îmbogățirea colecției cu planșele care au fost expuse în 2018 la Muzeul Național de Istorie a României, planșe care, în contextul celebrării Anului Centenarului Marii Uniri, au constituit o micro-expoziție realizată odată cu expunerea unui obiect cu o valoare istorică deosebită – steagul delegaţiei comunei Lupşa la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918.

Planșele au însoțit steagul mai sus amintit, într-o altă micro expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României la Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa în 2021, în cadrul unor manifestări ample organizate cu ocazia aniversării a 655 de ani de la prima atestare documentară a comunei Lupșa și a 600 de ani de la ctitoria Bisericii Sfântul Gheorghe din Deal, cea mai veche biserică de piatră din Țara Moților.

Steagul tricolor care a însoțit delegaţia comunei Lupşa (jud. Alba), la Marea Adunare Națională care a avut loc la Alba Iulia, în 1918, are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul în partea superioară, galbenul la mijloc şi roşul în partea inferioară. Fiecare dintre culorile care compun pânza se termină în vârf cu câte un ciucure în culoarea respectivă.

Vezi și:

România a dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat şi dat Ucrainei!

Spania revine la “normalitate”! Primul deces prin “balconing” în 2022(video)!

Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zilele libere pentru anul 2022!

Ca element inedit, în vârful hampei din lemn a fost fixat un buchet de busuioc. Tot de hampă este legată o eşarfă tricoloră îngustă. Pânza steagului a fost confecţionată din lână de către femeile din Lupşa într-o zi şi o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Sebastian Ciapă, unul dintre participanţii la Marea Adunare Națională.

Astăzi, steagul de la Lupșa face parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, fiind clasat în categoria Tezaur.

Steagul comunității din Lupșa este și subiectul cărții „Povestea unui steag tricolor” scrisă și publicată inițial în 1987 de către regretatul scriitor, realizator de emisiuni radio și publicist, Ioan Ion Diaconu și reeditată, la 100 de ani de la întâmplările din această istorisire, de fiica autorului, jurnalista Mădălina Corina Diaconu.

Planșele au fost oferite Muzeului Etnografic „Pamfil Albu din Lupșa de Muzeul Național de Istorie a României. Acum fac parte din expoziția de bază a muzeului lupșean. Grafica planșelor a fost realizată de profesorul si autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu.

Sursa Foto M.C.Diaconu

Muzeul etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa la Noaptea Muzeelor 2022


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.