Diaspora Madrid

Moldova: Salariul mediu lunar pe economie în 2020 este în creștere / Străinii care au rude în Moldova pot intra în țară

Igor Dodon, lei moldovenesti, Moldova, Republica Moldova, rude, salariu mediu lunar, strainii

Biroul Național de Statistică informează că, în trimestrul I 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei, fiind în creștere de 10,3% față de trimestrul I 2019 și în scădere cu 2,3% față de trimestrul IV 2019.

Astfel, cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în sectorul informații și comunicații. În acest sector angajații au ridicat salarii în mediu de 17 786,3 lei. Sectoarele financiare și a asigurărilor – 13 728,5 lei, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 11 820,7 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în sectoarele:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 4 842,6 lei
  • cazare și alimentație publică – 5 152,2 lei
  • cel mai sărac au fost remunerați angajații din sectorul artistic, activități de recreere și de agrement, cu 5 587,4 lei.

Salariul mediu lunar pe economie în 2020 este în creștere.

Comparativ cu trimestrul I 2019, în toate activitățile economice s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial, cu excepția activității administrație publică și apărare; asigurări sociale obligatorii, în care au fost înregistrate scăderi nesemnificative ale câștigului salarial.

Comparativ cu trimestrul IV 2019, în majoritatea activităților economice s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial. Acestea fiind determinate în principal de acordarea premiilor anuale în trimestrul IV.

Creșteri ale câștigului salarial, comparativ cu trimestrul IV 2019, s-au înregistrat în: învățământ, artă, activități de recreere și de agrement, administrație publică și apărare; asigurări sociale obligatoriiși informații și comunicații.

În sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar a constituit în trimestrul I 2020 – 7 086,0 lei (+3,6% față de trimestrul I 2019), iar în sectorul economic (real) – 7 834,2 lei (+12,7% față de trimestrul I 2019).


Străinii care au rude în Moldova pot intra în țară

Pentru cetățenii străini care sunt în relații de rudenie cu cetățeni moldoveni sau vin în Republica Moldova cu scop de serviciu sau studii, restricțiile care interzic intrarea în țară au fost scoase. Precizările în cauză au fost făcute de președintele Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, transmite IPN.

„Am vorbit astăzi, chiar la începutul acestei emisiuni, cu doamna ministru Dumbrăveanu. Pentru cetățenii străini care sunt în relații de rudenie, căsătorie, sau vin cu scop de serviciu sau studii în Republica Moldova, aceste restricții au fost scoase”, a spus Igor Dodon răspunzând la o întrebare care i-a fost adresată.

Totodată, Igor Dodon a criticat decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică privind relaxarea unor restricții. Anume redeschiderea sălilor de sport fără acces în vestiare și dușuri.

„Ce fel de sport va fi în sălile de sport? Or cei care iau astfel de decizii nu merg în sălile de sport niciodată? Stranie decizie, în opinia mea. Nu vreau să critic medicii și colegii mei de la Guvern, dar pentru mine aceste decizii sunt foarte stranii. Deschidem sălile de sport și ce să facă omul cela, să aștepte ploaia afară, să iasă repede în ploaie și pe urmă să se îmbrace? Niște decizii pe care nu le înțelege nimeni”, a adăugat președintele.

Seful statului este de părere că restricțiile nu pot fi scoase toate odată, pentru că atunci povara asupra sistemului medical ar fi mai mare. Potrivit șefului statului, actualmente sistemul medical este pregătit pentru 4500 de cazuri active, acum fiind circa 3500. „Dacă scoteam toate restricțiile la 1 mai sau la 15 mai, atunci în 3-4 zile umpleam toate spitalele. Restricțiile s-au scos gradual, înțelegând că vom avea mai multe cazuri”, a adăugat Igor Dodon.

Biroul Național de Statistică informează

Surse: https://unimedia.info / https://www.ipn.md


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form subscribe_placeholder=”Adresă email” show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”true” submit_button_text=”Abonare” custom_font_size=”16″ custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”has-text-color has-background-color has-background has-primary-background-color” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare precum:

Facebook, Twitter, Instagram, VK, tecunosc și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.