Inflaţia din Spania ajunge la un nivel record. IPC a urcat în iunie la 10,2%!

Diaspora Madrid

Inflaţia din Spania ajunge la un nivel record. IPC a urcat în iunie la 10,2%!

benzina, inflatie, IPC, motorina, preturi record, Spania

Inflaţia din Spania ajunge la un nivel record. Preţurile de consum din Spania au urcat la 10,2% în termeni anuali, faţă de 8,5% în mai. Preţurile au luat-o razna peste tot în special la carburanți și alimente. Acesta este cel mai ridicat nivel al IPC-ului din 1985.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 1,8% în iunie față de luna precedentă. IPC-ul a urcat cu 1,5 puncte procentuale în ritm anual, până la 10,2%, cel mai ridicat nivel din aprilie 1985, potrivit datelor avansate publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE).

Potrivit INE, creșterea IPC de la un an la altul, la 10,2% în iunie, se datorează în principal creșterilor prețurilor la combustibili, alimente și băuturi nealcoolice. Creșterea prețurilor hotelurilor, cafenelelor și restaurantelor, care a fost mai mare decât anul trecut, a jucat, de asemenea, un rol important.

Inflaţia din Spania, din luna iunie, ar trebui să fie confirmată de Statistică la jumătatea lunii viitoare. Aceasta este cu patru zecimi de punct mai mare decât vârful atins în martie, de 9,8%.

Carmen și Klaus Iohannis la dineul oferit de Regele Spaniei cu ocazia Summit-ului NATO de la Madrid

Un nou maxim istoric al prețurilor la benzină și motorină

Potrivit ultimelor date din buletinul petrolier al Uniunii Europene, prețul mediu al benzinei și al motorinei în Spania a stabilit un nou record istoric. Acesta consolidându-se la peste doi euro pe litru.

În plus, întreaga subvenție de 20 de cenți pe litru, care a intrat în vigoare la 1 aprilie și pe care guvernul tocmai a prelungit-o până la 31 decembrie în pachetul de măsuri aprobat sâmbăta trecută, a fost deja „consumată„.

Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zilele libere pentru anul 2022!

Astfel, prețul mediu al unui litru de benzină s-a situat în această perioadă la 2,141 euro. Acesta a înregistrat o creștere de 1,13% față de săptămâna precedentă.

Prețul pe litru de benzină ar fi astfel cu aproape 12 cenți mai scump decât în ultima săptămână din martie (1,818 euro). Astfel încât creșterea prețului acestui carburant de atunci a absorbit în totalitate subvenția.

În cazul motorinei, prețul mediu pe litru a crescut cu 3,64% între a treia și a patra săptămână din iunie. Acesta depășind pragul de doi euro (2,076 euro). Astfel, dacă se aplică reducerea de 20 de cenți pe litru, prețul ar fi cu aproximativ trei cenți mai mare decât cel de la sfârșitul lunii martie (1,837 euro pe litru).

Față de anul trecut, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 55,82%. În timp ce motorina este cu 67,68% mai scumpă, fără a lua în considerare subvenția în vigoare.

Sursa: europapress.es


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.