Festivalul Povestiri istorice în Benzi Desenate

Diaspora Madrid

Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” – un regal al benzilor desenate românești cu subiect istoric – la MNIR

1 iunie, 2-6 iunie, benzi desenate, Festivalul "Povestiri istorice în Benzi Desenate", Muzeul Național de Istorie a României, romanesti, Ziua Internațională a Copilului

Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate”. În perioada 2 – 6 iunie 2021 vă invităm lângă Copia Columnei lui Traian, la Muzeul Național de Istorie a României unde se va desfășura Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” ce va prezenta, atât online cât și offline, publicului larg, banda desenată academică cu subiect istoric, în cadrul unei expoziții ce se va deschide începând cu data de 1 iunie.

Evenimentul se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

Tema acestei ediții este Dacii și Romanii. Expoziția va cuprinde benzi desenate din anii ’70 până în prezent, așadar vor expune artiști BD din toate generațiile. Istorici de renume se vor alătura evenimentului cu prezentări special realizate pentru acest festival.

Nu vor lipsi nici lansările și prezentările de albume și reviste BD cu subiect istoric publicate anul acesta. Iar pentru cei mici, se vor organiza ateliere online de benzi desenate, cu participare gratuită, urmate de un concurs cu premii.

De ce bandă desenată academică?

Pentru că așa cum ne-a mărturisit prof. dr. Leonard Velcescu: “la universitățile mari din Belgia și Franța, cum este de exemplu Sorbona – Paris, banda desenată este studiată ca o metodă de reconstituire istorică”. Iată deci cum această a 9-a artă devine, în anumite situații, o modalitate de studiu, de cercetare, de prezentare și orientare în mediul academic.

Așadar, expoziția propusă de Festivalul “Povestiri istorice în benzi desenate” ne aduce în prim plan o bandă desenată-document, o lecție de istorie ce se bazează pe cercetare științifică, o lecție de istorie spusă altfel.

În premieră, lângă Copia Columnei lui Traian din sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României, vor fi expuse planșe în original și planșe cu reproduceri din publicații BD din colecția Szasz Andrei, semnate de maeștri ai benzii desenate românești: Albin Stănescu; Puiu Manu, Sandu Florea, Valentin Tănase, Sorin Anghel, Vasile Mănuceanu, Vintilă Mihăescu, Șerban Andreescu; alături de artiștii BD: Cristian Ciomu, Vali Ivan, Daniel Danil, Mihai I. Grăjdeanu, Gabriel Tora.

Vezi și:

Nicoleta Clara, o româncă de 41 de ani ucisă cu un cuțit în Alovera

Sărbători legale în Spania 2021, valabile pe întreg teritoriul național. Calendarul include Comunitățile Autonome

Sărbători legale în 2021. Vezi calendarul cu zilele libere din România

În paralel cu expoziția de benzi desenate, organizatorii au pregătit o serie de materiale video cu interviuri și demonstrații de desen, cu o parte din artiștii mai sus menționați, ce vor fi difuzate în mediul online pe pagina festivalului. Pe lângă materialele video vor mai avea loc întâlniri online cu:

  • prof. dr. Leonard Velcescu – cel căruia îi datorăm singura statuie de dac din București (aflată acum pe B-dul Dacia);
  • istoricul și scriitorul Vasile Lupașc – autor al multor cărți cu subiecte istorice pentru copii;
  • Andrei Chiriac și Andrei Daniel Bărbat (tineri regizori care au dat viață poveștilor cu daci și romani pe marele ecran).

Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” va fi un regal al benzilor desenate românești cu subiect istoric alături de cea care este considerată prima bandă desenată antică: Columna lui Traian.

Evenimentul, inițiat de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, coordonat de jurnalista Mădălina Corina Diaconu și realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, este dedicat copiilor, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, marți, 1 iunie 2021, Muzeul Național de Istorie a României va fi deschis pentru public, iar accesul va fi gratuit pentru vizitatorii cu vârsta de până la 18 ani.

Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 10:00 – 18:00, cu ultima intrare la 17:15.

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” – un regal al benzilor desenate românești cu subiect istoric – la MNIR


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.