Dr. ing. cosmonaut Dumitru – Dorin PRUNARIU, 40 de ani de la zborul în spațiul cosmic. Pe 14 mai 2021 se împlinesc 40 de ani de când primul și singurul cosmonaut român, Dumitru – Dorin Prunariu a înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând 5.260.000 km, cu viteza de 28.000 km/oră, însumând un timp total de zbor de 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde, aflându-se la bordul navei ”Soyuz-40” și laboratorul spațial ”Saliut-6”.

La doar 29 de ani era al 103-lea cosmonaut din lume la momentul zborului. Acest zbor, de importanță epocală, a situat România în clubul select al țărilor participante direct la explorarea Universului și totodată atestă tradiția contribuțiilor marilor înaintași români la zborul omului printre stele.                                     

Complexul cosmic cu echipajele la bord trecea de la noapte la zi și invers de 16 ori în 24 de ore. Tot de atâtea ori în exteriorul aparatelor cosmice se produceau variații de temperatură de aproape 300 grade Celsius (+150 de grade în zonele radiate de Soare și -150 de grade în timpul trecerii prin umbra Pământului.

”Educația este un element de bază în dezvoltarea oricărei societăți. Tânăra generație reprezintă oamenii care vor acționa mâine, care vor lua decizii mâine și poimâine, cei care la rândul lor vor trebui să educe pe cei care vin în urma lor, iar educarea acestor generații care vin trebuie făcută și de noi, cei care am perceput direct, am simțit, într-un fel pe pielea noastră ce înseamnă spațiul cosmic și ce înseamnă Pământul, văzut din spațiul cosmic, cu toate bunele și relele lui. Pământul este casa noastră, a tuturor. Nu avem altă casă!”

Lucreția Berzintu: – Domnule Prunariu, cum ați reușit ca la o vârstă atât de fragedă să zburați în cosmos?                                     

Dumitru – Dorin Prunariu: – În primul rând aș remarca faptul că multe lucruri mari în viață pleacă dintr-o întâmplare. Pur și simplu, m-am aflat la momentul potrivit în locul potrivit pentru a putea participa la selecția pentru candidați cosmonauți.

Am ridicat mâna, am spus ”vreau și eu” și, în final, după încheierea procesului de selecție, o perioadă scurtă de pregătire în țară, apoi lungă de pregătire în ”Orășelul stelar” de lângă Moscova, am ajuns cosmonaut.

Competiția în România a fost mare, participând în cadrul câtorva grupuri de selecționare cam 150 de candidați. În final am rămas șapte, apoi cinci, trei; din trei am fost aleși doi care să urmăm cursul complet de candidați cosmonauți.

În final, după rezultate, s-a tras linia și s-a ales. Și am fost selectat eu pentru a reprezenta România în spațiul cosmic.

Este adevărat, 28 de ani reprezintă o vârstă fragedă pentru a zbura în spațiul cosmic. La vremea respectivă am fost al 4-lea din lume, ca vârstă, care am zburat în cosmos.

Dar, în același timp, acea vârstă îți oferă posibilitatea unor realizări deosebite; ești plin de energie, plin de resurse, parcă totul ți se deschide în față și învățând/ studiind foarte bine; trecând peste toate fazele de pregătire, inclusiv fizică, inclusiv pentru situații speciale.

Am simțit efectiv că pot realiza cu deosebit succes acest zbor în cosmos.

Citește și:

Cantonament preolimpic în Spania pentru naționala României U23, cu două meciuri amicale

Am fost convins de când am plecat în spațiul cosmic că nu mi se va întâmpla nimic. Parcă a fost o aură de energie în jurul meu care îmi spunea ”trebuie să fii sigur pe tine, totul va fi bine!” Desigur, te gândești și la lucruri negre, indiscutabil!;

4 – 5 la sută din cei care au zburat în spațiul cosmic au dispărut în timpul misiunii. Fie că a fost vorba de lansare sau aterizare dar. Cu toate acestea, te gândești că ”tu” trebuie să faci parte din cealaltă categorie; a celor care vor încheia cu succes acel zbor cosmic.

Și toată această determinare are importanța ei, inclusiv psihologică în realizarea cu succes a zborului cosmic.

– La ce nivel de dezvoltare a ajuns tehnologia spațială privind apărarea Planetei noastre în fața eventualelor corpuri cerești periculoase care se îndreaptă spre Pământ?                                                                                                                      

 – Un studiu complex în acest domeniu, elaborat științific de un grup de experți internaționali cu aportul, fondurile și sub coordonarea Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, a devenit ulterior document de lucru al comitetului de specialitate al Organizației Națiunilor Unite.

S-au propus înființarea unor entități internaționale sub coordonarea ONU care să poată să analizeze și furnizeze informații oportune, să ia decizii și să acționeze împotriva asteroizilor cu potențial de impact cu planeta noastră, impact care ar putea, în anumite condiții, să aibă consecințe dezastruoase globale.

Deciziile care vor fi luate acolo trebuie să aibă o largă accepțiune internațională și să nu fie părtinitoare.

– Cum se va acționa atunci când un oarecare asteroid periculos pentru Pământ este descoperit târziu așa încât nu ar fi timpul necesar pentru deviere?                                                                                                            

În momentul în care descoperim prea târziu un astfel de asteroid, singurele măsuri pe care le mai putem lua este să eliberăm locul, să mutăm populații, să închidem funcționarea unor infrastructuri importante, să așteptăm impactul.

Dar, și după aceea, numeroase alte măsuri trebuiesc luate pentru a elimina urmările dezastrului produs pentru a ușura viața populației iar toate acestea urmează să fie dezvoltate și discutate în cadrul unor următoare sesiuni ale comitetului de specialitate cosmic al Organizației Națiunilor Unite.

Continuarea pe pagina 2

Pagini: 1 2