Ziua Culturii Naționale - 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

Diaspora Madrid

Ziua Culturii Naționale – 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

15 ianuarie, 171 de ani de la nastere, 2021, Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale – 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Românii marchează, astăzi, 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu prin evenimente programate online sau fără public, în contextul pandemiei de coronavirus. În semn de omagiu faţă de personalitatea marelui poet acum 11 ani a fost stabilită prin lege Ziua Culturii Naţionale, care îşi doreşte să promoveze cultura, arta şi efortul academic.

În 16 oraşe din ţară va fi aprinsă în mod simbolic ,,Flacăra culturii”, iar în acestă seară, la Ateneul Român din Bucureşti va avea loc un concert .

Publicul va avea acces gratuit în locurile unde poetul şi-a lăsat amprenta

La Casa memorială de la Ipoteşti oamenii pot intra în universul lui Eminescu, iar o prezenţă notabilă va fi cea a preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care va susţine o conferinţă de presă.

La Iaşi, la Muzeul „Mihai Eminescu” este expusă o filă manuscris din perioada în care poetul ocupa funcţia de director al Bibliotecii Centrale. Documente originale din Arhiva Muzeului Literaturii vor putea fi accesate pe o nouă platformă online.

TVR şi Radioul public vor realiza programe speciale

Date fiind actualele condiții impuse de criza sanitară și imposibilitatea de a invita la eveniment, anul acesta va fi înregistrat și difuzat în data de 15 ianuarie 2021, astfel:
– la Televiziunea Română, pe postul TVR 3, ora 19.00
– la Trinitas TV, ora 20.00
– la Radio România Muzical, ora 15.30 (doar concertul)

Ziua Culturii Naționale va marcată în sudul Basarabiei istorice

În perioada 14 – 17 ianuarie 2021, va putea fi vizitată, la Centrul de Informare al României din Ismail, expoziția de carte cu genericul „Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură”, dedicată Poetului Național Mihai Eminescu.

În aceeași perioadă se va aduce și un „Omagiu domnului Eminescu” de membrii Cenaclului Literar “Ecoul Bugeacului” din Ismail.
Tot astăzi, Consulatul General al României la Odessa va depune flori la bustul poetului Mihai Eminescu, din fața Consulatului – operă a sculptorului botoșănean Marcel Mânăstireanu.

Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, Asociația Identitate Culturală Contemporană (România), în parteneriat cu Centrul de Informare al României din Ismail (Ucraina), organizează pe platforma online ZOOM, un eveniment cultural – artistic cu genericul „Cultură fără frontiere”, ediția I.

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited

Zece zile de filme românești și discuții cu profesioniști din cinematografie îi așteaptă pe iubitorii de cinema între 15 și 24 ianuarie, pe platforma de streaming TIFF Unlimited, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. 16 titluri incluse în programul Fabricat în România. Fiecare film va fi disponibil gratuit timp de 24 de ore, începând cu ora 20.00, conform programului de mai jos.

Vineri, 15 ianuarie

 • Moromeții, regia Stere Gulea

Sâmbătă, 16 ianuarie

 • 17.00 – Discuție online: În culisele Moromeților: la povești cu echipa filmului.Invitați: Vivi Drăgan Vasile (director de imagine) și Cristian Niculescu (scenograf). Moderator: Mihai Chirilov (critic de film, director artistic TIFF)
 • Moromeții 2, r. Sterea Gulea

Duminică, 17 ianuarie

 • Jurnalul familiei –escu, r. Șerban Georgescu
 • Afacerea Tănase, r. Ionuț Teianu

Luni, 18 ianuarie

20.00 – Scurtmetraje românești premiate

 • Opinci, r. Anton și Damian Groves
 • Celed, r. Anghel Damian
 • El iubește ochii mei, r. Enxhi Rista
 • Havana Cuba, r. Andrei Huțuleac

Marți, 19 ianuarie

 • Cinema, mon amour, r. Alexandru Belc
 • Șarmul discret al Bucureștiului, r. Karin Wegsjö

Miercuri, 20 ianuarie

 • Brâncuși, r. Cornel Mihalache

Joi, 21 ianuarie

 • Maria Tănase, r. Laurențiu Damian

Vineri, 22 ianuarie

 • 17:00 Discuție online: În căutarea Mariei Tănase. Invitat: regizorul Laurențiu Damian. Moderator: Mihai Chirilov (critic de film și director artistic TIFF)
 • Exploratorul, r. Titus Muntean, Xántus Gábor

Sâmbătă, 23 ianuarie

 • Distanța dintre mine și mine, de Mona Nicoară și Dana Bunescu
 • *Guvernul copiilor, r. Ioana Mischie (disponibil doar pe teritoriul României) – film pentru copii

Duminică, 24 ianuarie

 • Străjerii, r. Liviu Mărghidan – film pentru copii

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale.

Surse: http://www.rador.ro / http://www.radiooltenia.ro / https://tiff.ro

Ziua Culturii Naționale – 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16″ custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.