Parlamentul Spaniei a votat miercuri prelungirea stării de urgenţă până pe 7 iunie. Astfel, autoritățile sanitare vor avea posibilitatea să restrangă în continuare unele drepturi fundamentale.

După negocieri dure cu partidele politice, guvernul spaniol a obținut, la limită, prelungirea stării de urgență.

În caz contrar, restricțiile populației referitoare la desfășurarea unor activități sau libera circulație ar fi imposibil de aplicat.

Am cerut o extindere de 15 zile. Evoluţia epidemiei ne cere să fim precauţi. Starea de urgenţă trebuie să rămână în vigoare câtă vreme va fi necesar să restrângem parţial anumite drepturi pentru binele sănătăţii publice şi nicio zi mai mult. Repet, nicio zi în plus!

Pedro Sanchez, premierul Spaniei.

Au votat pentru (177 de voturi): PSOE, Unidas Podemos, PNV, Ciudadanos, Más País, Teruel Existe, Coalición Canaria și PRC.

S-au abținut (11 voturi): Bildu, UPN, Bloque Nacionalista Galego (BNG), Nueva Canarias și deputatul Joan Josep Nuet(ERC).

Împotrivă (162 de voturi): Partidul Popular, Vox, ERC, JxC, Foro Asturias și Compromis.

În Spania au fost redeschise magazinele mici, hotelurile, terasele și muzeele, cu accesul restricționat la o treime din capacitate.

Și se poate circula doar în interiorul aceleiași provincii. Excepție fac Madrid și Barcelona care sunt în continuare în faza 0, dar cu mai puține restricții.

S-au putut redeschide magazinele, iar în Barcelona s-a permis accesul pe plajă, doar pentru plimbări și activități sportive. Chiar și așa, oamenii nu s-au putut abține de la bronz și baie în mare.

De azi (21/05/2020) intră în vigoare și obligativitatea purtării măştilor sanitare, inclusiv de către copii.

Începând cu vârsta minimă de 6 ani va fi obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise sau în aer liber, unde nu poate fi menținută distanța de siguranță de 2 metri între persoane. Deja magazinele nu mai permit accesul în interior celor care nu poartă masca.

De săptămâna viitoare, spaniolii ar trebui să intre în faza intermediară, ceea va permite și redeschiderea centrelor comerciale, a restaurantelor, cinematografelor și piscinelor.

Se vor putea organiza inclusiv nunți cu maximum 100 de invitați.

Între timp, bilanțul zilnic al deceselor rămâne sub 100.

95 noi cazuri au fost raportate astăzi, împreună cu 416 noi îmbolnăviri.

Parlamentul Spaniei a votat miercuri prelungirea stării de urgenţă până pe 7 iunie

Surse: https://www.elindependiente.com / http://stiri.tvr.ro


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare precum:

Facebook, Twitter, Instagram, VK, tecunosc și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.