România condamnată la CEDO pentru că nu a oferit hrană fără carne de porc unor deţinuţi musulmani

Diaspora Madrid

România condamnată la CEDO pentru că nu a oferit hrană fără carne de porc unor deţinuţi musulmani

5000 euro, CEDO, CEDO condamnă România, despagubiri

România condamnată la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român în urma plângerii formulate de doi deţinuţi, un cetăţean român şi un cetăţean moldovean. Aceștia au reclamat că nu au primit în închisoare hrană fără carne de porc deşi îşi declaraseră credinţa musulmană. A anunţat marţi instanţa europeană, citată de Agerpres, preluat de Diaspora Madrid.

Reclamantul cetăţean român, Dănuţ Neagu, a executat o pedeapsă cu închisoarea între anii 2009 şi 2017 în mai multe penitenciare din România. La data încarcerării a declarat că este creştin-ortodox, dar s-a convertit la islam în timpul executării pedepsei.

El a reclamat refuzul autorităţilor române de a-i oferi în detenţie mâncare fără carne de porc – conform preceptelor religiei musulmane -, în lipsa unei dovezi din partea sa care să ateste că a aderat la această religie.

La rândul său, un cetăţean moldovean, Ion Saran, domiciliat în România, la Braşov. Deţinut între anii 2016 şi 2018 în cinci închisori din România (Botoşani; Codlea, Deva, Iaşi şi Miercurea-Ciuc).

Ion Saran a reclamat că în perioada de detenţie nu a primit hrană compatibilă cu preceptele islamului în închisorile de la Iaşi şi Miercurea-Ciuc, care i-au cerut o dovadă scrisă care să ateste că aderă la confesiunea musulmană, deşi la încarcerare el a declarat că este musulman, notează CEDO. Cererea sa a fost respinsă şi de instanţele competente.

Acestea au constatat, printre altele, că Ion Saran s-a declarat iniţial a fi creştin-ortodox şi nu a furnizat ulterior vreun document prin care să dovedească faptul că este musulman, scrie apoi în descrierea cazului instanţa europeană.

Despăgubiri de 5.000 de euro pentru fiecare

CEDO a stabilit că autorităţile române au încălcat în ambele cazuri Articolul 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie.

CEDO a dispus plata către cei doi reclamanţi a unei despăgubiri de 5.000 de euro pentru fiecare. Și suma de 215 euro alte cheltuieli pentru reclamantul Dănuţ Neagu.

CEDO consideră în verdictul său că, prin refuzul de a-i oferi reclamantului Saran hrană în detenţie compatibilă cu credinţa sa şi, în dosarul reclamantului Neagu, ca urmare a dispoziţiilor stabilite prin ordin al Ministerului Justiţiei care cer, printre altele, o dovadă scrisă a schimbării religiei în perioada de detenţie, autorităţile române nu au asigurat un echilibru corect între interesele penitenciarului, cele ale celorlalţi deţinuţi şi interesul celor doi reclamanţi.

Sursa: https://www.agerpres.ro

România condamnată la CEDO pentru că nu a oferit hrană fără carne de porc unor deţinuţi musulmani


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.