Proiectul ″România te aşteaptă″

Diaspora Madrid

Proiectul ″România te aşteaptă″. Guvernul oferă 100.000 de euro românilor din diaspora pentru a-și deschide propria afacere în țară

100.000 de euro, Diaspora, elevi, Proiectul ″România te aşteaptă″, romani, studenti

Proiectul ″România te aşteaptă″. Românii din diaspora care revin acasă pot primi până la 100.000 de euro pentru a-și deschide propriile afaceri.

De luna aceasta sunt puse la bătaie 30 de milioane de euro pentru afaceri noi fondate. Până acum, finanțarea era de 40.000 de euro, dar din martie crește.

Ioan Boloș, Ministrul interimar al Fondurilor Europene, a declarat:

Să putem sprijini acţiunile antreprenoriale ale celor care sunt plecaţi din ţară şi să fie o şansă de revenire a lor în România. Apelul de proiecte este intitulat sugestiv ″România te aşteaptă″.

100.000 de euro românilor din Diaspora

Guvernul vrea să convingă 180 de români din diaspora să revină acasă pentru a-și deschide propria afacere. Fiecare start-up ar putea primi o finanțare de cel mult 100.000 de euro. Scopul este angajarea a 1.000 de persoane.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, prin programele Start-up și Start-up Diaspora, ambele demarate în 2016, au fost acordate până acum fonduri europene de 135 de milioane de euro pentru înființarea a aproximativ 8.700 de firme. Dintre acestea, 1000 au fost fondate de români din diaspora.

Ministrul Marcel Boloş, a anunţat, în şedinţa de guvern, că ministerul are în pregătire în total 10 apeluri de proiecte. Acestea urmează să fie lansate în perioada februarie-martie 2020, cu o valoare totală de 250 de milioane de euro.

Sunt, în momentul de faţă, 10 apeluri de proiecte pe care le pregătim pentru a fi lansate în perioada februarie-martie 2020. Valoarea acestor apeluri de proiecte este în jur de 250 de milioane de euro şi sunt câteva categorii de beneficiari vizaţi. În primul rând, diaspora, unde intenţionăm să relansăm apelul de proiecte într-o formă rebranduită şi adaptată scopului pentru care lansăm acest apel, respectiv de a asigura crearea de locuri de muncă şi oportunităţi de business pentru cei care sunt plecaţi în străinătate.

Când se dau banii?

Ministrul a adăugat că urmează ca această măsură să fie inclusă în modificarea Programului Operaţional Capital Uman şi apelul de proiecte să fie lansat, cel târziu, în luna martie.

Cel de-al doilea apel de proiecte vizează copiii familiilor plecate în străinătate, măsurile avute în vedere fiind de tip afterschool. Un pachet de măsuri care combină activităţi educaţionale, cu masă caldă, echipamente de joacă, a precizat Marcel Boloş. Acest apel de proiecte ar urma să fie lansat în săptămâna 17 – 21 februarie.

Avem în vedere un grup ţintă de 1.000 de copii. (…) Pe măsură ce înaintează implementarea acestui apel de proiecte şi vom vedea că are succes, suntem deschişi să alocăm sume suplimentare şi să sprijinim în continuare cu acest tip de măsură copiii familiilor plecate în străinătate.

Studenții vor beneficia și ei

Ministrul a adăugat că o doua grupă mare care va beneficia de acești bani sunt studenţii, printr-un apel în valoare de 20 de milioane de euro.

Prin acesta sunt vizate 200 de startup-uri care se adresează studenţilor din anul terminal din domeniul tehnic, deoarece România intenţionează să sprijine tehnologiile de vârf, a afirmat Boloş.

El a informat că un alt apel de proiecte are o valoare de 30 de milioane de euro. Fiind avuţi în vedere 8.000 de angajaţi pentru a le creşte competenţele în domeniul economiei digitale.

E vorba de un pachet de măsuri pe două paliere, se adresează întreprinderilor mari, angajaţilor care-şi dezvoltă abilităţile de folosire a echipamentelor industriale complexe. Un al doilea palier de măsuri vizează economia digitală, cunoştinţele digitale la nivel primar, deci pentru angajaţii (…) din IMM-uri.

20 de milioane de euro pentru elevi

Nu doar studenții se vor bucura de noi fonduri. Un alt apel de proiecte, în valoare de 20 de milioane de euro, vizează un sprijin pentru elevii de până în clasa a IV-a inclusiv.

Un pachet de măsuri care combină activităţile educaţionale, inclusiv sprijin pentru echipamente de joacă la nivelul unităţilor şcolare implicate.

Potrivit acestuia, un alt apel de proiecte se referă la continuarea screeningului medical. Valoarea fiind de 20 de milioane de euro, şi prin care se urmăreşte identificarea riscurilor în cazul sarcinilor.

Sursa: https://www.capital.ro

Proiectul ″România te aşteaptă″. Guvernul oferă 100.000 de euro românilor din diaspora pentru a-și deschide propria afacere în țară


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.