Actualizare 29/04/2020

Senat: Proiectul privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc – respins

Senatul a respins miercuri, în calitate de for decizional, proiectul privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, care prevedea ca acesta să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Senatorii au votat telefonic în favoarea raportului de respingere întocmit de Comisia de administraţie – 126 de voturi “pentru” şi 9 împotrivă.


Proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc adoptat tacit în Camera Deputaţilor. O propunere legislativă privind acordarea statutului de autonomie Ţinutului Secuiesc a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor săptămâna trecută. Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, proiectul a fost transmis la Senat, cameră decizională, pe 23 aprilie.

Proiectul își va continua parcursul legislativ prin intrarea sa în dezbatere în Senat, cameră decizională. Deși are avize negative în comisiile de specialitate, adoptarea tacită în Camera Deputaților s-a realizat după ce a fost depășit termenul de 45 de zile, dedicat dezbaterilor în plen. Potrivit regulamentului Camerei Deputaților, dacă acest interval este depășit, proiectul de lege este adoptat tacit.

Potrivit proiectului legislativ, Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României. Astfel limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc:

Ca expresie a identităţii sale istorice, în scopul asigurării egalităţii de şanse a cetăţenilor şi protecţiei identităţii naţionale maghiare, locuitorii Ţinutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ţinutului Secuiesc se bazează pe condiţiile geografice, economice, sociale şi culturale, pe dezideratul istoric al populaţiei acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspiraţia locuitorii regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetăţenilor la viaţa societăţii, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea şi ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, se menționează în varianta adoptată de Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele judeţe Covasna, Harghita precum şi scaunul istoric Mureş (Marosszék) care aparţine judeţului Mureş. “Autonomia regională se exercită de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta“, se mai arată în proiect.

Proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc adoptat tacit în Camera Deputaţilor

Proiectul integral poate fi citit AICI!

Surse: https://www.ziare.com / https://www.stiripesurse.ro / https://www.b1.ro


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare precum:

Facebook, Twitter, Instagram, VK, tecunosc și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.