Convenția dintre România şi Spania pentru eliminarea dublei impuneri

Diaspora Madrid

Convenția dintre România şi Spania pentru eliminarea dublei impuneri

Comunitatea Romaneasca, Conventia dintre Romania si Spania, Diaspora, dubla impunere, Madrid, Romania, Spania

Convenția dintre România şi Spania pentru eliminarea dublei impuneri va intra în vigoare la 14 ianuarie 2021. România și Regatul Spaniei au semnat o convenție pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi prevenirea evaziunii fiscale şi a evitării plății impozitelor. Această convenție actualizează prevederile tratatului anterior, semnat între cele două state în anul 1979.

Convenția, care încorporează standardele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, se aplică persoanelor rezidente într-una sau în ambele țări semnatare. Impozitele acoperite în această Convenție sunt:

  • În România: impozitul pe venit (pentru persoane fizice) și impozitul pe profit (pentru persoane juridice);
  • În Spania: ​​impozitul pe venitul persoanelor fizice (IPRF), impozitul pe veniturile societăților (Impuesto sobre la Renta de Sociedades) și Impozitul pe venitul nerezidenților (Impuesto sobre la Renta de No Residentes).

Câteva prevederi de interes pentru cetățenii români rezidenți în Spania

  • Veniturile obținute de cetățenii români rezidenți în Spania din proprietăți imobiliare situate în România se impozitează doar în România. De exemplu: chirii, vânzare de imobile sau terenuri, arendă etc.
  • Veniturile obținute de cetățenii români rezidenți în Spania din dividende în România se impozitează în Spania. Totuși, în România se impune o reținere la sursă de 5%. Această reținere se poate deduce din impozitul datorat în Spania (credit fiscal).
  • Veniturile obținute de cetățenii români rezidenți în Spania din redevențe în România se impozitează în Spania. Totuși, în România se impune o reținere la sursă de 3%. Această reținere se poate deduce din impozitul datorat în Spania (credit fiscal).
  • Veniturile obținute de cetățenii români rezidenți în Spania din dobânzi în România se impozitează, ca principiu, în Spania, iar România poate impune o reținere la sursă de 3%. Această reținere se poate deduce din impozitul datorat în Spania (credit fiscal). Totuși, deoarece legislația spaniolă nu prevede un impozit cu reținere la sursă în cazul dobânzilor, în Protocolul anexat Convenției se prevede reducerea la zero a cotei de impozit de 3% reținut în România, până când și Spania introduce un astfel de impozit în legislația internă.

Zile libere în Spania. Vezi calendarul spaniol cu sărbători legale!

Prin noua convenție se reglementează și impozitarea veniturilor sub formă de salarii și pensii, a veniturilor obținute de studenți, practicanți, artiști și sportivi, precum și a veniturilor obținute din câștiguri de capital.

Pentru mai multe informații vizitați următoarele pagini

Versiunea Convenției în limba română: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/Spania2.html

Versiunea Convenției în limba spaniolă: https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2020-15493

Pentru informații suplimentare puteți contacta Ambasada României în Spania la [email protected]

Cum se poate obține cetățenia spaniolă prin rezidență

Sursa: http://madrid.mae.ro

Convenția dintre România şi Spania pentru eliminarea dublei impuneri


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.