Certificatul UE Covid-19 înlocuiește adeverința verde. Doar trei europarlamentari români s-au opus!

Diaspora Madrid

Certificatul UE Covid-19 înlocuiește adeverința verde. Doar trei europarlamentari români s-au opus!

adeverinta electronica verde, certificat UE Covid-19, europarlamentari, parlamentul european, romani

Certificatul UE Covid-19 înlocuiește adeverința verde. Parlamentul European și-a adoptat joi poziția de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulație în Europa în timpul pandemiei. Eurodeputații au fost de acord cu noul „certificat UE Covid-19”, în locul „adeverinței electronice verzi”. Conform propunerii Comisiei Europene, certificatul va fi valabil timp de 12 luni.

Documentul va fi disponibil oricărui cetățean al unui stat membru UE, în format electronic sau pe hârtie. Acesta va atesta faptul că deținătorul a fost vaccinat împotriva Covid-19 sau, în caz contrar, că a obținut recent un rezultat negativ la test ori a fost infectat în ultimele 90 de zile cu virusul Covid-19.

Propunerea legislativă privind cetățenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind cetățenii țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri. Procedura de votare a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața.

Atât Parlamentul European, cât și Consiliul sunt acum pregătite să înceapă negocierile, întrucât CE se opune acestei înlocuiri a „adeverinței verde” propuse anterior. Scopul negocierilor este de a se ajunge la un consens înaintea sezonului turistic de vară.

Vezi și:

Actorul spaniol de comedie ”El Risitas”, celebru pentru râsul lui strident, a murit la vârsta de 65 de ani

Sărbători legale în Spania 2021, valabile pe întreg teritoriul național. Calendarul include Comunitățile Autonome

„Trebuie să punem în aplicare certificatul UE Covid-19 pentru a restabili încrederea cetățenilor în spațiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei. Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE. Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce certificatul este în vigoare.”, a declarat după vot președintele Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European (LIBE), Juan Fernando Lopez Aguilar.

Certificatul nu poate fi utilizat ca document de călătorie sau nu poate deveni o condiție necesară pentru libera circulație, subliniază eurodeputații.

Certificatele vor fi verificate, precum sigiliile lor electronice, pentru a preveni frauda și falsurile. Datele personale obținute pentru eliberarea certificatului nu pot fi stocate în țara de destinație și nu va exista o bază de date centralizată în UE.

Lista organismelor care vor prelucra și primi datele va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita dreptul la protecția datelor, în cadrul Regulamentului general privind protecția datelor.

Doar trei europarlamentari români au votat împotriva acestei măsuri: Cristian Terheș, Maria Grapini și Tudor Ciuhodaru.

Parlamentul asigură călătorii că nu vor fi nevoiți să suporte restricții de călătorie, precum carantina, autoizolarea sau testarea. Totuși, eurodeputații s-au arătat îngrijorați de întârzierea termenelor de livrare a vaccinurilor în cadrul Uniunii.

Certificatul UE Covid-19 înlocuiește adeverința verde. Doar trei europarlamentari români s-au opus!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.