Ziua Românilor de Pretutindeni! Din anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni este celebrată în ultima duminică din luna mai. Până atunci, conform legii 299/2007, ziua dedicată conaționalilor răspândiți în toată lume era sărbătorită de Sfântul Andrei, Apostolul Românilor.

Modificarea s-a făcut ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului, în contextul în care, conform acestora, luna mai este o perioadă propice activităţilor culturale specifice acestei zile.

Sărbătoarea care intenționează să-i unească pe cei peste 4 milioane de români care trăiesc în străinătate

În anul 2016, Institutul Cultural Român, Institutul ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au organizat un program comun pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni.

Evenimentele s-au desfăşurat în zilele de 28 şi 29 mai 2016. Acestea au reunit, la Bucureşti, reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din vecinătatea României şi din Balcani (meşteri, interpreţi şi instrumentişti populari); şi figuri remarcabile ale diasporei române, care promovează imaginea României în lume.

În anul 2017, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a dedicat această zi educaţiei, pentru a pune în lumină contribuţia voluntarilor implicaţi în programele de predare în limba română, precum şi importanţa limbii materne ca element identitar pentru generaţiile tinere din afara graniţelor.

Vezi și:

Sărbători legale în Spania 2021, valabile pe întreg teritoriul național. Calendarul include Comunitățile Autonome

Sărbători legale în 2021. Vezi calendarul cu zilele libere din România

În acest sens, au fost derulate proiecte precum: seminarul “Limba română mai aproape de casă”; maratonul media de cunoaştere de către opinia publică a iniţiativelor din domeniul educaţiei sau programul intitulat “Limba română – Educaţie şi Comunicare”, prin care cadrele didactice, pentru început din Spania, Italia şi Marea Britanie, sunt sprijinite cu suporturi de curs şi sesiuni de pregătire.

Totodată, printre manifestările organizate în anul 2017 cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, se înscriu şi cele ale Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi”, care a organizat manifestări la Drobeta Turnu Severin; Cernăuţi (Ucraina), Salamanca (Spania) şi Tel Aviv (Israel), în perioada 23 mai-4 iunie.

Pentru marcarea acestei zile în 2018, Institutul Cultural Român, împreună cu Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, a organizat la Cernăuţi, două evenimente dedicate românilor din regiunea Cernăuţi, fiind vorba de conferinţa ”De la iubire la dragostea creştină’, susţinută de Dan Puric la Palatul Academic din Cernăuţi, la 31 mai 2018, şi de un concert de muzică susţinut de tineri muzicieni din ansamblul basarabean Moldo Crescendo, la 1 iunie 2018.

Patriarhia Română a instituit „Duminica migranţilor români”

Migrația recentă a românilor este un fenomen fără precedent în istoria poporului nostru: numai între 2000 și 2015, România a pierdut o zecime din populație în acest fel (estimarea, bazată doar pe cifre oficiale, este una minimală).

În 2009, Patriarhia Română a instituit „Duminica migranţilor români”, celebrată în prima duminică de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Ziua era marcată încă din 2006 în Mitropolia Moldovei, la iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Iar anul 2021, este dedicat în Patriarhia Română pastorației românilor din afara României.

Mai mult decât atât, pentru românii din diaspora au fost aleși ca ocrotitori spirituali trei sfinți care au purtat aceeași cruce a trăirii printre străini, iar mormintele lor se află în afara României. Ei sunt în mod deosebit rugători pentru poporul român şi ocrotitori ai românilor plecaţi printre străini, a subliniat Patriarhul Daniel.

Sfântul Ioan Casian are mormântul la Marsilia, în Franţa. Sfântul Dionisie Exiguul, părintele erei creştine, este înmormântat undeva în Italia, nu se ştie precis locul. Sfântul Ioan Iacob, numit şi Noul Hozevit, are moaştele la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Hozeva, Israel.

Surse: agerpres / basilica.ro

Ziua Românilor de Pretutindeni, ultima duminică din luna mai. LA MULȚI ANI!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.