Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la declararea Independenţei.

Diaspora Madrid

Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la declararea Independenţei

30 de ani, independenta, Republica Moldova

Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la declararea Independenţei. În această zi, în anul 1991, deputaţii primului Parlament şi o mare de oameni adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale au scris cel mai important capitol al istoriei Republicii Moldova: au votat declaraţia de independenţă. 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, este la Chişinău pentru a participa la ceremonii alături de omologii săi din Polonia; Andrzej Duda, şi din Ucraina, Volodimir Zelenski. Aceștia vor participa la ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi la evenimentul desfăşurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

„Republica Moldova sărbătoreşte, astăzi, 30 de ani de la proclamarea Independenţei. În această zi, legământul nostru este că vom construi o Moldovă prosperă şi liberă, o casă primitoare pentru toţi cetăţenii şi oaspeţii ei. O vom construi împreună. E datoria noastră faţă de înaintaşii luptei pentru independenţă şi e făgăduinţa pe care o facem copiilor de astăzi. Ţara noastră are oameni luminoşi, muncitori şi buni – şi doar cu ei, are viitor.Să trăiţi, dragi concetăţeni! La mulţi ani, Republica Moldova”, este mesajul preşedintelui Maia Sandu adresat moldovenilor.

Vizita lui Klaus Iohannis la Chişinău este a doua din ultimele 12 luni. Şeful statului a mai fost în Republica Moldova în luna decembrie, imediat după ce Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale.

Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la declararea Independenţei

Mişcarea de renaştere naţională a început încă în 1988. Pe atunci, mitingurile paşnice de promovare a valorilor naţionale erau tot mai frecvente.

Prima victorie a fost obţinută în vara anului 1989. Atunci, mii de moldoveni adunaţi din toate colţurile ţării au cerut limbă de stat. La 31 august, limba moldovenească este proclamată limbă oficială, care funcţiona în baza grafiei latine.

Punctul culminant al Mişcării de Renaştere Naţională a fost semnarea declaraţiei prin care moldovenii au spus lumii întregi ceea ce-şi doreau – independenţa. Era 27 august 1991.

Regimul de călătorie a cetățenilor modoveni în Spania la 26/08/2021

Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost votată de 278 din totalul celor 372 de deputaţi din primul Parlament. Astfel, Moldova a devenit a şaptea ţară din URSS care şi-a proclamat suveranitatea faţă de Uniunea Sovietică, urmând Belarusul şi Ucraina.

Declaraţia de independenţă fost întocmită de Alexandru Moşanu, preşedintele de atunci al Legislativului, împreună cu o echipă de istorici, lingvisți şi scriitori, membri ai Mişcării de eliberare naţională.

În timpul manifestaţiilor violente din 7 aprilie 2009 originalul declaraţiei de independenţă a fost distrus. În 2010, însă, membrii primului Parlament şi-au pus semnătura pe o copie a declaraţiei de independenţă.

Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la declararea Independenţei


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.