În Spania testele rapide cumpărate din China nu funcţionează. Testele rapide pentru detectarea Covid-19 cumpărate de Guvernul spaniol din China nu funcţionează, au alertat specialiştii, iar autorităţile susţin că le-au achiziţionat printr-un distribuitor spaniol care le-a oferit garanţii.

Mai multe laboratoare de microbiologie din spitale importante din ţară au comunicat faptul că testele cumpărate de Guvern au o sensibilitate de 30% şi aceasta ar fi trebuit să depăşească 80%.

Rezultatele testărilor preliminare sunt descurajatoare. „Cu această valoare nu are sens să le folosim”, a spus unul dintre microbiologii care au analizat testul.

„Nu detectează cazurile pozitive, aşa cum era de aşteptat”, a declarat o sursă care a participat la testări.

Testele rapide sunt fabricate de compania chineză Bioeasy, cu sediul la Shenzhen

Concluzia microbiologilor care au analizat aceste kituri este că trebuie folosite în continuare testele actuale, bazate pe tehnica moleculară PCR, care detectează ARN-ul virusului într-o mostră de exudat naso-faringian. Este o tehnică laborioasă, care necesită echipament specific, iar rezultatul este obţinut în 4 ore.

Testele rapide, în schimb, funcţionează similar celor de sarcină: mostra este luată tot din zona nasului sau faringelui, se diluează şi se plasează pe o casetă cu o bandă reactivă, care marchează prin linii rezultatul – pozitiv, negativ sau invalid. Rezultatul este obţinut în 10 sau 15 minute.

Guvernul spaniol a cumpărat 340.000 de astfel de teste şi are în plan testarea personalului medical şi a vârstnicilor din aziluri, apoi restul populaţiei. Miercuri, a anunţat că a comandat 5,5 milioane de astfel de teste, însă nu este cunoscut dacă fabricantul este acelaşi.

Ministerul Sănătăţii a confirmat rezultatele proaste ale analizelor de sensibilitate şi specificitate

Autorităţile asigură că nu au cumpărat testele rapide de Covid-19 direct din China, ci prin intermediul unui distribuitor naţional, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Ministerul a transmis printr-un comunicat de presă că lotul de teste a fost returnat şi că era omologat pentru a fi achiziţionat şi comercializat în spaţiul comunitar european.

Ambasada Chinei în Spania a transmis joi, pe contul de Twitter, că respectivele kituri de teste rapide au fost cumpărate de o firmă fără licenţă. Ministerul Comerţului din China a oferit Ministerului Sănătăţii din Spania „o listă de furnizori clasificaţi”, între care nu se regăsea Bioeasy, a asigurat ambasada, care a adăugat că firma încă nu are „licenţă oficială din partea Administraţiei Naţionale de Produse Medicale din China pentru a îşi vinde produsele”.

Ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa, a declarat joi: „Lotul care ne-a parvenit a fost cumpărat de la un distribuitor naţional care ne-a garantat şi era un produs marca CE”.

În Spania testele rapide cumpărate din China nu funcţionează

Sursa: https://elpais.com


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Pe lângă rețelele de socializare precum Facebook, Twitter, Instagram și canalul nostru video YouTube. Nou, acum avem și canal Telegram.