Festival de film românesc la Madrid. În perioada 18 – 29 martie, Institutul Cultural Român și Cineteca Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, prezintă o selecție de filme românești recente, care fac parte din programarea celei de a X a ediții Festival de film românesc. Șase propuneri diferite, atât formal, cât și tematic, pentru a face publice unele dintre noutățile genului din România.

Ciclul de film debutează în data de 18 martie, la ora 20, cu proiecția filmului La Gomera, în prezența regizorului Corneliu Porumboiu și a criticului de film Roberto Cueto, urmată de o sesiune de dialog cu publicul participant.

De altfel, programul regizorului Corneliu Porumboiu la Madrid include o conferință de presă precedată de proiecția filmului său și apoi participarea la emisiunea de radio “El séptimo vicio”, moderată de Javier Tolentino, în data de 17 martie și susținerea unui master-class la ECAM (Escuela de Cinematografía y del Audiovisual de la Comunidad de Madrid), în data de 18 martie.

Corneliu Porumboiu s-a ridicat ca una dintre cele mai fiabile voci ale noului cinema românesc, după ce a înlănțuit filme atât de notabile precum Polițist, adjectiv, A fost sau n-a fost, Când se lasă seara peste București sau Metabolism și Comoara. Acum revine cu La Gomera, filmul cu care a participat la ultimul Festival de Film de la Cannes. Filmul regizat deCorneliu Porumboiua fost desemnat propunerea României pentru o nominalizare la categoria Cel mai bun lungmetraj internațional a premiilor Oscar 2020 și este câștigător al Premiului pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului de la Sevilla.

Corneliu Porumboiu

Vin dintr-o țară care era comunistă și unde oamenii foloseau multe mecanisme pentru a comunica. Când eram copil aveam un limbaj secret, inversam silabele cuvintelor. Este ceva care are legătură și cu cultura noastră. (…)Trăim într-o lume în care tot mai multe camere ne urmăresc. Am vrut să stabilesc un contrast. Camera a fost creată pentru a putea spune povești, dar a ajuns să fie o metodă de a ne monitoriza. Și am vrut și eu să mă joc cu acele elemente.

Corneliu Porumboiu

După „Eu când vreau să fluier, fluier”, distins în 2010 cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin și „Box”, câștigător al premiului FIPRESCI în 2015 la Karlovy Vary, regizorul Florin Șerban propune un nou proiect cultural, trilogia „Dragoste”. Filmele din această trilogie sunt independente unul de celălalt, au în centru câte un cuplu și ilustrează trei feluri de a iubi: o dragoste primară, care gravitează în jurul fricii venite din vintre (Dragoste 1. Caine), apoi povestea unui amor cerebral (Dragoste 2. America) și o dragoste care consumă, despre o aventură a tinereții (Aventura, ce urmează să apară).

Dragoste 1. Câine” este povestea de dragoste viscerală între un pădurar solitar și o femeie abandonată în pădure. O poveste izolată în timp și spațiu, care explorează iubirea izvorâtă din frică, furie și posesivitate. Un film în care natura și izolarea invită la contemplare, profunzime a emoțiilor și dimensiuni umane contrastante. Are multiple selecționări în festivaluri internaționale și a câștigat Premiul Cine Europaen la Festivalul de la Sarajevo.

Dragoste 2. America” este o poveste despre doi oameni aflați la jumătatea vieții și la sfârșitul dragostei, doi amanți care refuză să recunoască faptul că iubirea lor a murit. Iubirea dintre Beatrice și Anton pare că este trăită în creierele lor și că este hrănită de amintiri, speranțe și proiecții. Dar certitudinile relației lor își fac deopotrivă loc, pentru că realitatea îi împinge să își comprime trăirile unei iubiri cerebrale în ultimele 24 de ore de relație.A doua parte a Trilogiei Balcanilor.

Florin Șerban

Mie mi se par interesante personajele astea fiindcă de multe ori întâlnim zilnic oameni de felul ăsta. (…)Cred că bărbații de felul ăsta mi se par grozavi ca personaje, fiindcă dincolo de masculinitatea asta acerbă e multă, multă feminitate. Și mi se pare fascinant jocul ăsta între masculinitate și feminitate.

Florin Șerban

Parking este cel de-al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a cineastului Tudor Giurgiu.

Întâlnirea cu Marin Mălaicu – Hondrari mi-a dat ocazia să înțeleg mai bine ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă. De la dorința de a nu deranja, de a trece neobservat, până la frica de a te îmbolnăvi și a nu mai putea lucra, teama de eșec sau insucces. Am adoptat deopotrivă cu drag și sfială personajele lui și mă bucur că, în fine, aventura acestui poet bistrițean idealist și visător vede lumina ecranului.

Tudor Giurgiu

Filmul spune povestea lui Adrian un poet, un imigrant ilegal român care lucrează ca paznic de noapte într-un parc auto din Córdoba. Vorbește spaniolă, trăiește complet singur și ceea ce vrei este să scrie și să înceapă o viață nouă. Întâlnirea cu Maria, în noaptea de Sânziene, pare scrisă în stele. Pasiunea dintre ei va fi testată în curând de provocările pe care trebuie să le facă față împreună.

Ivana cea Groaznică”, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Ivana Mladenović, este o poveste neconvențională despre oameni și locuri, despre apartenență și dor, spusă cu umor și tandrețe, câștigătoare a două premii internaționale, Premiul Special al Juriului al secțiunii Cineasti del Presente, în Festivalul de la Locarno și Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj la Zagreb Film Festival.

Ivana Mladenović

Filmul este rezultatul unei crize personale din vara anului 2017, criză care m-a făcut să mă întorc acasă, pe malurile Dunării, la granița româno-sârbă. Am început rescrierea evenimentelor din acea vară sub forma unui scenariu… Un proces care a debutat ca un fel de terapie a devenit un film. Uneori și în istoriile personale, repetiția dramei devine o farsă. În cazul nostru, o comedie.

Ivana Mladenović

Un om la locului lui”, lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu, bazat pe nuvela intitulata Firesc a scriitorului romanPetru Cimpoeşu, spune povestea lui Petru, inginer de foraj într-o companie multinațională, care e pe cale să devină soț și tată atunci când Sonia, amanta lui, e implicată într-un accident grav de mașină. Pe măsură ce opțiunile sale se restrâng tot mai mult, Petru caută calea onorabilă de ieșire dintr-un triunghi amoros care se zgâlțâie din toate laturile.

Hadrian Marcu

Și în ceea ce privește triunghiul iubirii, m-a interesat ce diferite erau relațiile, dezechilibrul. În ceea ce privește detaliile, pe măsură ce am progresat în lucrarea mea de scris, adăugam mai multe lucruri la povestea originală.

Hadrian Marcu

După Madrid, ciclul de film românesc își va continua turneul în Spania la Barcelona,Valencia, Sevilla/Córdoba, Oviedo, Zaragoza și Tenerife până pe 31 octombrie.

Festival de film românesc la Madrid – ediția a X a. Între 18 și 28 martie 2020

Cineteca Madrid / Matadero (Plaza de Legazpi, 8, 28045 Madrid)

Programarea completă*:

Miercuri, 18 martie, 20.00 h – La Gomera / The Whistlers, r. Corneliu Porumboiu

Miercuri, 25 martie, 20.00 h –Un om la locul lui / Un hombre como dios manda, r. Hadrian Marcu

Joi, 26 martie, 18.00 h – Dragoste 1. Câine / Love1. Dog, r. Florin Șerban

Vineri, 27 martie, 20.30 h – Parking, r. Tudor Giurgiu

Sâmbătă, 28 martie, 18.30 h – Ivana cea groaznică / Ivana la terrible, r. Ivana Mladenović

Duminică, 29 martie, 18.00 h – Dragoste 2. America / Love 2. America, r. Florin Șerban

Toate filmele vor fi proiectate în sistem V.O.S.E.

* Programarea poate suferi modificări.

Bilete: https://cinetecamadrid.shop.secutix.com/list/events

Biletele se pot achiziționa de asemenea la casele de bilete ale Cineteca Madrid / Matadero.

Festival de film românesc la Madrid – ediția a X a. Între 18 și 28 martie 2020

Sursa: https://www.icr.ro/madrid


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Pe lângă rețelele de socializare precum Facebook, Twitter, Instagram și canalul nostru video YouTube. Nou, acum avem și canal Telegram.