Spania intră în recesiune economică profundă. Spania a raportat un declin istoric al economiei în trimestrul doi din 2020. Reculul de 18,5% anulând toată redresarea de după criza financiară din 2008, arată datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INE), pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Contracția, mai accentuată decât se așteptau analiștii – 16,6% – vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă.

Din 15 martie, autoritățile de la Madrid au introdus unele dintre cele mai dure măsuri de izolare din Europa. Ca urmare, consumul privat a fost unul dintre principalii factori care au afectat evoluția economiei în perioada aprilie-iunie 2020, alături de exporturi.

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 22,1%, în trimestrul doi din 2020. Acest rezultat vine după un declin de 4,1% în primele trei luni din acest an.

A patra economie a zonei euro înregistrase până în primul trimestru, 24 de trimestre de creștere consecutivă și începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008.

Guvernul de la Madrid se așteaptă la un declin al economiei de 9,2% în 2020, și la o creștere de 6,8% în 2021. Scăderea din acest an va fi mai accentuată decât cea din timpul crizei cu care s-a confruntat Spania în perioada 2008-2013.

În urma deciziei Marii Britanii de a impune plasarea în carantină, începând de duminică, a cetățenilor britanici care revin din Spania, analiștii se așteaptă ca sectorul spaniol al turismului să se redreseze mai lent în trimestrul trei din 2020.

Luna trecuta, Guvernul de la Madrid a anunțat că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei.

Spania este a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța. De aceea turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.

Și rata șomajului în Spania a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020. Este cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe fondul efectelor pandemiei și a reducerii numărului de turiști, arată datele publicate marți de Ministerul Muncii.

În primele trei luni din acest an rata șomajului era de 14,41%. Analiștii se așteptau ca în trimestrul doi rata șomajului să atingă 16,70%.

Economiile lumii virusate

Și Germania, cea mai mare economie a Europei, a anunțat joi o contracție de 10,1% în trimestrul doi din 2020. Aceasta vine după o scădere de 2,2% în precedentele trei luni, cel mai sever declin înregistrat vreodată. Scăderea masivă a fost determinată de colapsul cheltuielilor gospodăriilor, investiţiilor companiilor şi exporturilor.

Cea mai mare economie a lumii a anunțat, de asemenea, cea mai mare contracție din istorie în trimestrul al doilea.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 32,9% în perioada aprilie-iunie 2020. Este cea mai semnificativă scădere de când Departamentul Comerţului a început publicarea datelor, în 1947.

Spania intră în recesiune economică profundă

Surse: https://www.libremercado.com / https://ziare.com / https://www.bankingnews.ro


Articole Recomandate:


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.