Școala în Spania! Vezi structura sistemului educațional spaniol și care sunt documentele și cerințele pentru înscrierea copiilor la școală!

Diaspora Madrid

Ce trebuie să ştii dacă îţi duci copilul la şcoală în Spania

copii, documente, dosar, inscriere copil scoala, Romani in Spania, scoala in Spania

Școala în Spania! Dacă vă gândiți să vă mutați în Spania, școala pe care o vor frecventa copiii dvs. este, fără îndoială, unul dintre cei mai importanți factori pe care ar trebui să îi luați în considerare atunci când luați o decizie. Înțelegerea modului în care funcționează sistemul educațional din Spania va fi fundamentală, iar gama de școli disponibile ar trebui să fie un parametru prioritar de luat în considerare atunci când alegeți orașul în care vă veți stabili cu familia.

Documente și cerințe pentru înscrierea copiilor

Cei care se stabilesc în Spania și vor să-și ducă copiii la școală trebuie să știe că înscrierea este relativ ușoară. Una dintre cele mai importante cerințe este ca centrul ales să fie aproape de adresa dumneavoastră sau de locul de reședință obișnuit.

Pe de altă parte, nu este 100% necesar să aveți un permis de ședere pentru ca copilul să poată studia, deoarece învățământul obligatoriu nu necesită acest document pentru a-l garanta.

Vezi și: Ghidul Complet pentru Transfer Școlar din România în Spania

Cu toate acestea, în calitate de părinți, trebuie să furnizăm o serie de documente, care constau în:

  • Document de identitate al minorului: certificat de naștere sau certificat de naștere care să dovedească cine sunt părinții.
  • Livretul de familie
  • Documentul cu care copiii și părinții au intrat în țară (pașaport, carte de identitate etc.).
  • Registrul de evidență (Empadronamiento) pentru a determina ce școală îi corespunde copilului. Puteți afla cum să îl obțineți aici.
  • Certificat cu numărul de asigurare socială în cazul în care copilului i se întâmplă ceva și are nevoie de asistență medicală.

Apoi trebuie doar să completeze foaia matricolă și să atașeze la dosar un set de opt fotografii. Înscrierea se face pe loc, iar copilul primește un număr matricol.

Rețineți că nu toate școlile cer aceleași cerințe, dar cele enumerate în această secțiune formează baza cea mai comună.

De asemenea, nu este necesar ca părinții să fie rezidenți legali în Spania. Aceștia trebuie doar să fie înregistrați la primărie și să furnizeze certificatul de evidență, astfel încât școala să aibă adresa scrisă în caz de incident.

Procedurile privind obţinerea permisului de rezidenţă de către cetățenii străini în Spania

Structura sistemului educațional din Spania

Educația este considerată o prioritate națională și este recunoscută ca un pilon fundamental pentru creșterea și progresul țării. Prin intermediul acestui sistem, Spania își propune să ofere tuturor cetățenilor săi oportunități egale de a obține o educație de calitate, care să îi pregătească pentru viitor.

Sistemul educațional spaniol este organizat în etape distincte, care asigură o dezvoltare progresivă a elevilor de-a lungul anilor. Aceste etape includ educația preșcolară, educația primară, educația secundară și educația universitară.

Educație preșcolară pentru copii mici – Creșa

De la 0 la 3 ani, copiii pot participa la ceea ce se numește primul ciclu de educație preșcolară. Această școlarizare nu este obligatorie, dar nici gratuită (este singura etapă a educației care nu este obligatorie).

Când vă puteți înscrie copiii la creșă?

De la vârsta de 16 săptămâni (nu mai devreme). De fapt, în Spania este foarte frecventă înscrierea copiilor la o creșă, mai ales că ambii părinți lucrează adesea și nu au timp să se ocupe de copii.

Cum poți lua alocația copiilor în Spania!

Astfel, de la vârsta de patru luni, orice copil poate fi înscris la o formă similară creșei din România. Aceasta se numește „Guarderie” sau „Escuela Infantil” și durează până la vârsta de trei ani.

Care sunt orele de funcționare?

Programul obișnuit este de la 9:00 la 13:00, deși este posibil să plătiți în plus pentru ca copilul să rămână acolo pentru prânz și să stea până la 17:00. În astfel de cazuri, și având în vedere că este o creșă privată, prețul ar fi și mai mare.

Creșa subvenționată în Spania

Deși există creșe publice (cu aproximativ 20-25 de copii pe clasă), acestea sunt totuși cu plată. Acestea reprezintă o alternativă mai ieftină la cele private, deși adesea nu există o diferență mare de preț. Cu toate acestea, pentru același preț, aceste creșe publice includ adesea și masa de prânz.

Vă puteți aștepta să plătiți între 150 și 200 de euro pentru o creșă publică (în funcție de nivelul veniturilor dumneavoastră) și aproximativ 300 de euro pe lună pentru una privată.

La fel ca în România, „Guarderia” nu este obligatorie. Părinții plătesc pentru a-și duce copiii la creșă, dar primesc și o subvenție substanțială din partea statului spaniol. Există un anumit sprijin guvernamental sub forma unei deduceri din impozitul pe venitul personal, care poate ajunge până la 1.000 de euro pe an, dacă mama lucrează și trebuie să își lase copilul la creșă.

Învățământ preșcolar (ciclul II) – Grădinița

Următoarea etapă a educației se desfășoară între 3 și 6 ani și reprezintă a doua etapă a educației preșcolare, care se desfășoară în ceea ce se numește grădiniță.

La grădiniță înscrierile sunt facile și sunt acceptați inclusiv copiii care nu vorbesc limba spaniolă.

Din nou, nu este obligatorie, dar marea majoritate a copiilor sunt înscriși la școală de la vârsta de 3 ani, mai ales din necesitate: ambii părinți lucrează și nu pot avea grijă de ei acasă, dar mai ales pentru socializarea cu semenii lor și pentru faptul că pot primi cât mai repede o educație de la profesioniști.

La grădiniță, copiii primesc manuale și materiale de lucru subvenționate de stat, fiind pregătiți pentru învățământul primar. Încă din acest stadiu, sunt învățați să scrie și să citească. Se începe acomodarea cu ideea de clasă. În același timp se și joacă, iar prin jocuri sunt învățați să respecte reguli, pregătindu-se astfel pentru nivelul următor.

Principalul punct pozitiv este faptul că educația(Școala în Spania) este acum gratuită.

În ceea ce privește orarul, acesta se desfășoară de la ora 9:00 la aproximativ 16:00, cu două ore pentru prânz. Pentru aceste ore de prânz există 2 opțiuni diferite:

  • lăsarea copiilor la școală pentru a mânca la cantina școlii.
  • preluarea lor la aproximativ 14.00 pentru a mânca acasă.

Educația primară

De la vârsta de 6 ani, educația devine pe deplin obligatorie. Și, din nou, este complet gratuită. Această etapă a educației durează 6 ani. Singurele lucruri pentru care părinții trebuie să plătească sunt materialele școlare și serviciile suplimentare contractate.

Pentru a ajuta părinții cu dificultăți, există burse pentru achiziționarea de cărți școlare, pentru cantină și grădiniță. Aceste burse depind de resursele financiare ale părinților.

Educația primară reprezintă primul nivel al sistemului educațional spaniol și este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Această etapă are ca obiective principale dezvoltarea abilităților de bază în citire, scriere și matematică, precum și formarea unui fundament solid pentru educația viitoare.

Programa școlară pentru educația primară include o gamă diversă de materii, cum ar fi limba și literatura spaniolă, matematica, științele naturii, istoria, muzica și arte vizuale. Metodele de predare utilizate se axează pe activități practice, jocuri și interacțiunea cu mediul înconjurător.

Elevii sunt evaluați în mod regulat, iar promovarea la următoarea etapă se face pe baza rezultatelor obținute.

Educația secundară

După încheierea celor 6 ani de învățământ primar, copiii încep ceea ce se numește învățământ secundar obligatoriu sau ESO. Aceasta este o etapă educațională care durează 4 ani, de asemenea gratuită, și reprezintă ultimele cursuri cu adevărat obligatorii pentru orice elev din Spania.

Educația secundară în Spania este împărțită în două etape distincte: educația secundară obligatorie (ESO) și bacalaureatul. Educația secundară obligatorie este destinată elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani și are ca scop dezvoltarea cunoștințelor generale și pregătirea pentru viața activă și profesională.

După încheierea ESO, elevii pot alege să urmeze bacalaureatul, care este o etapă de doi ani și pregătește elevii pentru învățământul universitar sau pentru intrarea pe piața muncii.

Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zile libere!

Bacalaureatul include materii precum limba și literatura spaniolă, limbi străine, matematica, istoria și filozofia.

În plus, există și opțiuni de educație secundară alternativă, cum ar fi formarea profesională sau școlile tehnice, care oferă specializări practice și pregătesc elevii pentru diverse cariere.

Educația universitară

Educația universitară în Spania este furnizată de universități publice și private, oferind o varietate de programe și specializări. Procesul de admitere și selecție la universitate variază în funcție de instituție și programul ales, iar elevii trebuie să îndeplinească anumite criterii academice pentru a fi acceptați.

Studiile universitare în Spania se extind pe o perioadă de patru ani sau mai mult, în funcție de domeniul de studiu și de nivelul de calificare dorit. Principalele domenii de studiu includ științele sociale, științele naturii, ingineria, medicina, artele și științele umaniste.

Absolvenții obțin diverse grade universitare, cum ar fi licența, masteratul sau doctoratul, în funcție de nivelul de educație și de specializare.

After School și evaluări în loc de note

La fel ca în România, pentru ciclul infantil și pentru cel primar există învățător. Iar pentru cel gimnazial sunt profesori la fiecare materie. Într-o clasă nu sunt mai mult de 25 -27 de elevi.

Afterschool-ul este gratuit pentru familiile care beneficiază de burse, sub denumirea de „comedor” sau „ludotecă”. Aici, copiii își fac temele, în prezența unui cadru didactic, se joacă sau au diverse alte activități. Este un mare avantaj pentru părinții care lucrează multe ore pe zi. Copiii pot fi lăsați la școală circa nouă ore, sub supravegherea îndrumătorilor și cu masa asigurată.

Din punct de vedere al evaluării, în ciclul infantil, la fiecare final de semestru, elevii primesc o evaluare personală, o caracterizare în care sunt indicate progresele copilului, precum și aspectele la care mai pot fi aduse îmbunătățiri.

La ciclul Primaria și ESO, părinții primesc o înștiințare școlară cu calificativele pentru fiecare materie. Calificativele se împart în „Insuficiente” (echivalent al notelor de la 1 la 4), „Suficiente” (echivalentul notei 5), „Bien” (nota 6), „Notable” (echivalentul notelor 7 și 8) și „Sobresaliente” (echivalentul notelor 9 și 10).

Teme se dau, însă puține, iar acestea se rezolvă la „after school”, astfel încât acasă nu mai au de învățat suplimentar.

Școala în Spania poate deveni o experiență plină de oportunități pentru copilul tău.

Școala în Spania! Vezi structura sistemului educațional spaniol!!!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.