Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS se numește “Tarjeta Sanitaria Europea” TSE) în limba spaniolă. Acesta este un card personalizat care-i oferă titularului dreptul de a beneficia de asistență medicală în timpul unei șederi temporare în oricare dintre țările Uniunii Europene.

Ce este Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate?

Practic, cardul de sănătate CEASS vă oferă acces la asistență medicală oriunde în Europa, la fel ca prin CNAS. Facturile medicale sunt plătite de sistemul fiscal din țara din care proveniți, nu de țara în care beneficiați de asistență medicală.

Este esențial să aveți unul în caz de urgență atunci când vă aflați în vacanță sau dacă locuiți în Spania.

Cum solicit Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate?

Trebuie să aplicați pentru acest card din țara în care sunteți înregistrat ca rezident. Dacă aceasta este România, va trebui să aplicați prin intermediul CNAS.

Dacă sunteți cetățean străin rezident în Spania (adică aveți un permis de ședere), puteți solicita cardul dacă aveți un contract de muncă permanent sau pe termen lung. În limba spaniolă, se numește Tarjeta Sanitaria Europea sau TSE.

Puteți solicita acest card completând datele dvs. pe acest site web în limba spaniolă.

Dacă aveți un contract de muncă temporară sau sunteți detașat cu munca în Spania, aveți dreptul la un certificat provizoriu de 90 de zile (Certification Provisional Sustitutorio sau CPS).

Ce probleme de sănătate acoperă Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate?

În primul rând, este important să știți că CEASS nu substituie asigurarea de călătorie.

  • Nu acoperă asistența medicală privată sau costuri cum ar fi zborul înapoi în țara de origine sau pierderea sau furtul bunurilor dvs.
  • Nu acoperă cheltuielile dvs. dacă călătoriți cu scopul explicit de a primi tratament medical, numai probleme care pot apărea în timpul călătoriei.
  • Nu garantează neapărat că serviciul va fi gratuit.
  • Nu acoperă repatrierea (transferul în țara de origine).

Dacă primiți îngrijiri medicale în străinătate, dar nu vă aflați în vacanță, ci schimbați țara de reședință, nu aveți nevoie de Cardul de Sănătate European pentru a primi asistență medicală. Trebuie să vă înregistrați cu formularul UE S1, pe care îl puteți obține prin intermediul furnizorului de asigurări.

Cardul este destinat să acopere asistența medicală urgentă pentru boli sau accidente, dar acoperă și agravarea bolilor cronice, cum ar fi astmul, bolile cardiace, cancerul etc.

Dacă călătoriți în timpul sarcinii, CEASS / TSE acoperă tratamentele necesare, inclusiv în timpul nașterii în străinătate în UE. Cu toate acestea, dacă intenționați să nașteți într-o altă țară, trebuie să solicitați o autorizație în acest sens.

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate. Ce este și unde se solicită?


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Suntem prezenți și pe rețelele de socializare precum:

Facebook, Twitter, Instagram, VK, tecunosc și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.