AEP prelungește perioada în care românii din diaspora se pot înregistra pentru votul prin corespondență. Prelungirea cu 30 de zile a perioadei de înregistrare a cetățenilor români din străinătate pe portalul www.votstrainatate.ro a fost decisă de Parlament. Legea a fost promulgată astăzi de către președintele României.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării faptul că termenul-limtă de înregistrare ca alegători prin corespondenţă sau la o secție de votare este data de 21 octombrie 2020.

Preşedintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, atrage atenția asupra faptului că mai multe țări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondență.

În condițiile în care multe state – și de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european – vor interzice înființarea de secții de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără costuri și fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus.

a declarat oficialul AEP.
https://www.diasporamadrid.com/alegeri-pentru-parlamentul-romaniei-2020-informatii-vot-strainatate/

Toate informațiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opțiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro.

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta și https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie

Românii din diaspora vor avea la dispoziție două zile de vot la alegerile parlamentare

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală care a trecut săptămâna trecută în regim de urgență și de Senat. Deputații propun ca la alegerile parlamentare alegătorii din străinătate să aibă la dispoziție două zile de vot, respectiv 5 și 6 decembrie.

Ce prevede proiectul de lege:

  • Alegătorii români vor avea posibilitatea să voteze şi la o altă secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin; fiind înscrişi, în acest caz, în listele suplimentare.
  • Alegătorii aflaţi în faţa secţiei de votare care aşteaptă la rând să voteze o pot face până la cel mult ora 23:59.
  • Partidele politice, alianţele politice; alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători; cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale.
  • De asemenea, se modifică şi se complează Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale; la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 astfel încât membrii birourilor electorale; personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator; personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară; în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

AEP prelungește perioada în care românii din diaspora se pot înregistra pentru votul prin corespondență.


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.