Actualizată lista țărilor de risc ridicat. Potrivit listei actualizate joi, 22 aprilie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, 60 de țări și teritorii sunt incluse „în zona galbenă” printre care și Grecia. În schimb, Republica Moldova a fost scoasă din lista galbenă.

Pe tema actualizării listei ţărilor cu risc ridicat, Grupul de Comunicare Strategică a reamintit, joi, că de la măsura de carantinare pentru persoanele care sosesc din aceste state sunt prevăzute mai multe excepţii.

Vezi lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat actualizată

Astfel, nu va fi instituită carantina pentru persoanele care sosesc în România din aceste zone dacă:

  • au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de-a 2-a doză, şi au trecut cel puţin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România;
  • au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale (exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară) şi au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în ţară;
  • rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

Declarația pe venit 2020. Cine este obligat să o prezinte!

Persoanele care călătoresc din Spania în România nu sunt obligate să prezinte un test PCR negativ la sosirea pe teritoriul național sau să efectueze perioada de carantină impusă de autoritățile române. Conform art. 2 din Hotărârea CNSU nr. 50/26.10.2020, ridicarea restricțiilor aplicate anterior se realizează cu data emiterii hotărârii.

Declarația epidemiologică. Ce este și de către cine trebuie completată la intrarea în țară

HOTĂRÂRE nr. 23 din 22.04.2021

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:

Art.1 – (1) Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, constând în cantităţile de produse prevăzute în anexa nr. 1.

(2) Cantităţile prevăzute la alin. (1) sunt alocate din stocurile de urgenţă medicală, constituite prin grija Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 11 din 2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Art.2 – Se aprobă majorarea stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare, conform prevederilor anexei nr. 2.

Art.3 – Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării produselor prevăzute la art. 2, să fie alocate, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Art.4 – Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre.

Art.5 – Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, modificată prin Hotărârea nr. 22 din 08.04.2021, se modifică şi se înlocuieşte cu lista prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre.

Art.6 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

Actualizată lista țărilor de risc ridicat, conform Hotărârii CNSU 23/2021


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.