Mihai Eminescu a murit acum 130 de ani, pe 15 iunie 1889, în casa de sănătate a doctorului Şuţu, situată pe strada Plantelor din București.

Acolo, unde oscilase tragic, între perioade de aparentă sănătate şi episoade de revenire a bolii.

Poetul a fost înmormântat la Bucureşti, în cimitirul Bellu. Sicriul fiind dus pe umeri de patru elevi de la Şcoala Normală de Institutori.

Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.

Poetul George Călinescu a scris despre moartea lui Mihai Eminescu.

La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota în jurnalul său: „Astăzi a murit Eminescu, în institutul de alienaţi, de o embolie”. Luceafărul poeziei româneşti, poetul nepereche…”.

Născut Mihail Eminovici, Eminescu este considerat cel mai important reprezentant al literaturii romantice din România. El a venit pe lume pe 15 ianuarie 1850, în Botoşani. A fost cel de-al şaptelea din cei unsprezece copii ai unui mic boier. Părinții Gheorghe Eminovici şi Raluca Eminovici, născută Juraşcu.

La 25 februarie debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aş avea”. Iosif Vulcan a fost cel care i-a schimbat numele în Mihai Eminescu. Nume care a fost adoptat apoi de poet şi ulterior şi de alţi membri ai familiei sale.

Mihai Eminescu a murit acum 130 de ani

Sursa: www.libertatea.ro


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

Pe lângă rețelele de socializare precum Facebook, Twitter, Instagram și canalul nostru video YouTube. Nou, acum avem și canal Telegram.